Back

Prošla godina rekordna po broju stranih investicija u BiH

U obraćanju delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici tokom rasprave o Informaciji u oblasti direktnih stranih ulaganja, napomenuo je da je u prvih šest mjeseci zabilježen porast stranih investicija od 68 posto.
 
"Za devet mjeseci prošle godine smo ispunili plan te imamo 638 miliona KM, odnosno prema novim podacima Centralne banke BiH, koja evidentira sve uplate, već smo na 700 miliona KM", kazao jeMilinić.
 
Izrazio je očekivanje da će nivo stranih investicija za cijelu 2017. godinu dostići budžet BiH koji iznosi oko 950 miliona KM.
 
Izdvojio je još jednu investiciju koja nije u ovim podacima. Riječ je o termoelektrani Kamengrad i ta investicija je potpisana u Budimpešti u novembru prošle godine, a radi se o iznosu od 1,2 milijarde KM.
 
"Prošlogodišnje investicije bile su u manjem iznosu od pet, deset ili 15 miliona KM te ih je bilo nekoliko po 30 miliona. To je napravljeno teškim radom, vođenjem investitora na po pet lokacija te održavanjen nekoliko sastanaka da bi se neka investicija ostvarila", pojasnio je Milinić.
 
Kako je naglasio, za veći priliv stranih investicija potrebno je osigurati dodatna sredstva za reklamu i promociju BiH, kao i za poticaje stranim ulagačima.
 
No nakon rasprave delegati nisu primili k znanju Informaciju o oblasti direktnih stranih ulaganja u BiH, a ‘za’ su glasala dva delegata, pet ih je bilo ‘protiv’ i šest ‘suzdržanih’.
 
Nije prihvaćen ni prijedlog nadležne komisije da Dom naroda od Vijeća ministara zatraži dodatna sredstva za FIPA-u, koja bi bila namijenjena za promotivne kampanje i poticaje za strane investitore.