Back

Danas slavimo dostignuća svih žena diljem svijeta

Istakli su da se danas prisjećamo mnogih žena koje su imale hrabrost, odlučnost i istrajnost u svojoj borbi za promjenu svijeta te slavimo ekonomska, politička, i društvena dostignuća svih žena diljem svijeta.

 

Iz Gender centra FBiH ocjenjuju da se, premda je ostvaren određeni napredak, niti jedna zemlja ne može pohvaliti potpunim odsustvom rodne diskriminacije, čak ni u najrazvijenijim demokracijama. Nejednake mogućnosti prisutne su još uvijek u svakom segmentu javnog i privatnog života, kao i kontinuirano nasilje nad ženama u svim oblicima njegove pojavnosti.

– Pitanje položaja žena, pitanje je temeljnih civilizacijskih vrijednosti inherentnih dostojanstvu svakog ljudskog bića i pokazatelja vjerodostojnosti provedbe naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena – navodi se u saopćenju.

Gender centar Federacije BiH poziva sve partnerske institucije, vladin, nevladin i privatni sektor da još jednom potvrde posvećenost ostvarivanju jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce u bh. društvu, koja prije svega treba biti usmjerena na uspostavljanje klime rodnog pariteta u javnom i političkom životu, eliminaciju negativnih rodnih stereotipa i nasilja, izgradnju pozitivnog vizibiliteta žena, kao i na izgradnju uzajamnog povjerenja i zajedničkih akcija, te odavanje priznanja dostignućima žena, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.