Back

Delegacija Privredne Komore Kocaeli u posjeti Udruženju poslovnih žena u BiH

Sastanku u prostorijama Udruženja poslovnih žena u BiH prisustvovala je i direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković.

Nije ovo prvi susret članova i članica Privredne komore Koaceli sa članicama Udruženja poslovnih žena u BiH, ipak prvi put u posjetu BiH stigla je  predsjednica  Odbora poduzetnica Privredne komore Kocaeli, Bahar Baykal. 

Bila je to prilika da se Baykal upozna sa aktivnostima Udruženja poslovnih žena u BiH. O tome je delegaciju privredne komore Kocaeli upoznala Aida Zubčević predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH. Istakla je kako ovo Udruženje provodi brojne projekte i da su članice ovog udruženja većinom vlasnice kompanija ali i da ima onih koje su na upravljačkim pozicijama u drugim kompanijama.

 Kako je istakla Zubčević, Udruženje je fokusirano  na korisnice usluga Udruženja kojih ima više od 600. Prije svega, Udruženje pruža asistenciju poduzetnicama a posebno onima koje to žele postati kroz brojne projekte ali i organizacijom edukacija, umrežavanja i potporom na individualnom i institucionalnom nivou. U tome veliku podršku Udruženje ima od Gender centra FBiH . To je posebno važno naglasila je Zubčević, jer Gender centar kao vladina institucija ima mogućnost djelovati na sistem što se i vidi jer u posljednjih 15 godina koliko postoji, usvojen je i zakon o ravnopravnosti spolova te je time otvorene su mogućnosti koje je Gender Centar iskoristio na pravi način. 

Više o radu i aktivnostima Gender centra govorila je direktorica Ana Vuković. Naglasila je kako je primarna misija ove vladine institucije obezbijediti ravnopravne uslove u svim segmentima društva i muškarcima i ženama te svakako zaštiti ranjive grupe. Mnogo toga je urađeno što se vidi po tome da je svijest u društvu o ravnopravnosti spolova podignuta na zavidan nivo. Razlog tome je prije svega, dodala je Vuković što  Gender Centar djeluje na na donošenju svih strategija i zakona te tako osigurava da je kroz te dokumente zastupljena ravnopravnost. 

 

Predstavila je Zubčević i BH TREASURES, korpu autentičnih bh proizvoda. Kako je naglasila ovaj sada već brend koji je Udruženje razvilo danas se širi i pruža priliku "malim" poduzetnicama da svoje proizvode razviju i plasiraju na jedan viši nivo. Zubčević je delegaciji Privredne komore Kocaeli ponudila da se ovaj brend predstavi i plasira na njihovo tržište. 

 Predsjednica  Odbora poduzetnica Privredne komore Kocaeli, Bahar Baykal zahvalila je na gostoprimstvu te istakla kako takav brend sigurno može naći mjesto na tržištu Turske, te da će sigurno biti prilike za predstavljanje tog brenda na njihovom tržištu. Pozvala je članice Udruženja da budu gosti na sajmu MATCH4INDUSTRY koji će se održati u Koaceliu 31. oktobra i 1. novembra 2018. godine, te predstave BH TREASURES.

Izrazila je Baykal i divljenje ka tome što Udruženje poslovnih žena radi. Isto tako predstavila je i ono što Odbor poduzetnica radi, te  naglasila kako je riječ o vladinom tijelu te tako imaju i više mogućnosti. Prije svega 6500 članica koje su okupljene u Prvrednoj komori. Posebno je naglasila kako je bitnan segment njihovog rada edukacija poduzetnica pa tako sarađuju sa univerzitetima i studenticama. Posebnu ulogu imaju u podršci poduzetnicama u finansiranju pa tako putem Uprave za razvoj i podršku malim i srednjim preduzećima (KOSGEB) pružaju široku podršku ženama u tom smislu. KOSGEB je inače pod direktnom kontrolom premijera Turske te krediti koje poduzetnice dobiju tim putem su beskamatni. Model po kojem takvi mikrorediti funkcionišu je takav da se finansira najmanje 5 žena-podezitnica koje pokreću ili imaju zajednički posao pa je jedini uslov da su jedna drugoj garancija što daje oodlične rezultate.  Postoje svakako i drugi načini finansiranja, posebno za start-upove s niskim kamatama. No posebno su važne brojne kampanje koje provode, naglasila je Baykal, kao i saradnja na regionalnom ali i međunarodnom nivou. Ništa manje nisu važne ni brojne radionice i programi koje organizuju za poduzetnice, zaključila je Baykal.

Delegaciji Privredne komore Koaceli, Zubčević je uručila i poklone koji su dio BH TREASURES korpe. 

Na kraju je zaključeno kako postoje brojne mogućnosti saradnje te da će saradnja biti nastavljena i intenzivirana.

 Nakon sastanka delegacije privredne komore Koaceli i Udruženja poslovnih žena posjetili su i FM POLIKLINIKU vlasnice i osnivačice Fadile Milavica.