Back

Delegacija Vijeća ministara BiH u Kataru

Zvizdić je upoznao predsjednika QIA sa trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Istakao je da Vijeće ministara BiH ima jasne prioritete usmjerene na reformske procese, ekonomski razvoj i evropski put zemlje.

Kazao je i da Bosna i Hercegovina radi na poboljšanju poslovnog okruženja, bilježi stalni ekonomski napredak i da je otvorena za poslovne ljude i projekte. Istakao je zainteresovanost i spremnost BiH da poveća obim robne razmjene sa Katarom, kao i nivo investicija. Zvizdić je naglasio prednosti Bosne i Hercegovine, zemlje u predvorju EU, s ogromnim investicijskim potencijalima u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma, metalske, drvne industrije, kao i mnogobrojnim infrastrukturnim projektima za koje traži partnere.

Predsjedavajući VMBiH i izvršni direktor QIA saglasni su da bi bilo dobro da QIA otvori regionalno predstavništvo u Bosni i Hercegovini. Zvizdić je izrazio uvjerenje da bi to donijelo pozitivan pomak u ekonomskim odnosima dviju zemalja, te potaklo poslovne ljude i kompanije iz Katara da traže partnere i posluju u Bosni i Hercegovini i regiji.

Pozvao je Al Tanija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Izvršni direktor QIA je rekao da će uskoro delegacija eksperata QIA-e, predvođena direktorom za razvoj i investicije Abdulom Azizom bin Alijem Al Tanijem (Abdul Aziz bin Ali Al Thani) posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka, delegacija Vijeća ministara BiH obišla je Muzej islamske umjetnosti u Dohi, saopšteno je iz VMBiH.

Inače, delegacija Vijeća ministara BiH danas će završiti dvodnevnu posjetu Kataru.