Back

Dodijeljene diplome prvoj generaciji

Udruženje poslovnih žena u BiH je sa „Federalanim zavodom za zapošljavnje“ i partenerom na projektu „Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II“. pokrenulo Akademiju poduzetništva žena na dva lokaliteta, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo. Danas su prvoj generaciji, za 60 polaznica, uručene diploAida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH je na današnjoj ceremoniji dodjele diploma naglasila kako je izuzetno zadovljstvo vidjeti kako je Akademija iznjedrila svoju prvu generaciju, te kako se nada da će sve one imati uspjeha. A da će se to i desiti sigurna je jer je Udruženje poslovnih žena u BiH potpisalo ugovor sa 60 mentorica i mentora. koje će ovu generaciju u narednih godinu dana pomagati i podržavati u njihovom radu.

“Sve te uspješne žene i muškarci biće vam od velike pomoći, i ne sramite i ustručavajte se pitati – jer nije sramota ne znati, već ne pitati”- poručila je Zubčević

Diplomantkinjama se obratila i Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje. “Mi u Zavodu smo nakon brojnih poziva za podršku zapošljavanju shvatili da je broj žena koji se prijavljuje i dobija našu podršku nesrazmjerno manji od muškaraca, zato smo se odlučili napraviti posebne “kasice” za žene. Tako smo podržali Udruženje poslovnih žena u ovom sjajnom pothvatu i izuzetno smo zadovoljni rezultatima Akademije”.

Lončar je pozvala akademkinje da prate pozive Zavoda i obavezno se prijavljuju na njih kako bi im u budućnosti bilo lakše poslovati.

Posebnu pomoć Akademiji dale su i lokalne zajednice, posebno Grad Široki Brijeg i općine Novi Grad i Vogošća, naglasila je Dženisa Delalić koordinatorica Akademije te im i uručila zahvalnice za tu podršku.

redrag Naletilić, pomoćnik gradonačelnika Širokog Brijega pozdravio je napore Udruženja poslovnih žena u BiH te izrazio svoje zadovoljstvo što je Široki Brijeg imao priliku biti dijelom ovog projekta.

“Široki Brijeg je sredina gdje još uvijek preovladava patrijarhalni odnos ali siguran sam da ćete vi uspjeti i da će vaš doprinos obiteljskom budžetu biti dobroprihvaćen, a Grad će vam sigurno biti podrška u vašim budućim poslovima” – zaključio je Naletilić

Nedim Jahić, predstavnik USAID Farma II projekta naglasio je kako je ovo uspjeh samim tim što se održala kooherentnost grupe a što pokazuje predanost u radu i Udruženja poslovnih žena ali i polaznica akademije.

“Iako smo u ovoj generaciji pružili administrativno tehničku podršku siguran sam da ćemo u budućnosti moći pomoći i više Akademiju poduzetništva žena” – istakao je Jahić.

I polaznice Akademije su iznijele svoje utiske. Tako je Kristina Ćubela, mlada poduzetnica iz Čitluka kazala kako je ovo iskustvo i znanje koje je stekla na Akademiji vrlo vrijedno, posebno jer ono čime se ona bavi nije uobičajeno, pa je ovo bila i prilika da promoviše svoj proizvod, tradicionalno slatko od grožđa – ćupter.
Amra Ribić, iako poduzetnica već 19 godina smatra da joj je Akademija dala specifična znanja ali i pružila priliku da upozna mnoge uspješne i žene koje će to postati pa se nada da će nastaviti i dalje saradnju i lijepa druženja koje su imale tokom Akademije.

Ovih 60 polaznica iz KS i ZHK imale su priliku naučiti osnove vođenja biznisa kroz pet cjelina. Pored teorijskog znanja polaznice će dobiti i praktičnu podršku. Svaka od učesnica dobiće mentoricu ili mentora , žene i muškarce koji su uspjeli u biznisu i koji će ih kroz praktične izazove svakodnevnog poslovanja voditi na osnovu iskustva i znanja.

U okviru akademije se razvija i priručnik kako uspješno voditi svoj biznis. Sve polaznice će dobiti priručnik. Priručnik će kreirati stručnjaci iz poslovnih oblasti bitnih za poduzetništvo žena. Priručnik će osim teorije sadržavati i praktični dio, odnosno kako i gdje se poduzetnice mogu obratiti za pomoć kao i odgovore na pitanja koja polaznice budu postavljale tokom obuke.