Back

Domaći proizvodi na policama Mercatora

 Mercator je danas predstavio svoj novi projekat "Rado imamo domaće", te male privrednike i njihove kvalitetne proizvode koji se već nalaze na policama Mercatora.

 – Sretni smo što svoju bogatu ponudu dodatno širimo sa vrhunskim proizvodima iz domaće radinosti. Danas imate priliku upoznati se i sa prva tri privrednika koji su se priključili našem projektu "Rado imamo domaće" i naravno, upoznati se sa njihovim proizvodima. Siguran sam da će ova saradnja uveliko pomoći malim domaćim  proizvođačima koji će u našim tržnim centrima dobiti atraktivan prostor i priliku za kvalitetan plasman svojih proizvoda – rekao je na konferenciji za novinare Emir Zuhrić, rukovoditelj sektora pakovana hrana u Mercator BH.

Direktor misije USAID-a Peter Duffy pohvalio je povezivanje trgovačkih centara sa malim proizvođačima. 

– Dajte lokalnim proizvođačima šansu, povežite se sa lokalnim brendovima, dajte im priliku da rastu i razvijaju se u fer partnerstvu koje je od koristi za sve strane u procesu. USAID/Sweden FARMA II Projekat i Misija USAID-a u BiH ostaje posvećena podršci naporima da mali proizvođači dobiju pravi prostor i budu konkurentni, ne samo na tržištu BiH, već i u inostranstvu – kazao je Duffy.

Aldin Drnda iz društvenog biznisa Greens d.o.o. je kazao da su početkom ove godine pokrenuli biznis uzimajući u obzir potrebu savremenog čovjeka za zdravom hranom.

 – Njegujući tradiciju proizvodnje zdrave i sa velikom ljubavlju proizvedene hrane, na kršu Istočne Hercegovine odakle ja dolazim, udružili smo se u zadrugu EKO Life iz Stoca i na taj način proizvodimo hranu na našim nezagađenim poljima i hranu kojoj pogoduje naša blaga mediteranska klima. Zahvaljujući Mercatorovom projektu "Rado imamo domaće", imamo priliku da ih ponudimo kupcima na posebnim policama zdrave hrane – izjavio je Damir Radić iz zadruge Eko life.

Nenad Ljubojević iz Poljoprivredne zadruge Uvac-Rudo je kazao da je njihov proizvod malina.

– Od naših domaćih malina iz okoline Rudog, pravimo sjajne sokove i sirupe, a posebno smo ponosni na naš najveći hit, a to je Malinada, marmelada od svježih malina koja je jednako zdrava kao da ste pojeli svježe maline –  dodao je Ljubojević. 

 – Fondacija Mozaik kao impact investitor u više biznisa u BiH pozdravlja projekat "Rado imamo domaće" jer se njime daje vjetar u leđa domaćim malim proizvođačima i našim kvalitetnim domaćim proizvodima. Nadamo se da će i druge društveno odgovorne kompanije slijediti primjer Mercatora – izjavio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.