Back

Menadžerice ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda bh.privredi

Istraživanje "Žene u biznisu", koji zajednički provode Poslovne novine i LRC BIS, pokazalo je da su žene menadžerice u Bosni i Hercegovini u 2017. godini ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda. 

Od ukupnog prihoda, 793 miliona ostvarena su kroz izvoz proizvoda i usluga dok je ukupna ostvarena dobit 205 miliona KM. Ti podaci najbolji su dokaz da su žene menadžerice značajan faktor bh. ekonomije, a njih ukupno 149, na čelu su nekih od najuspješnijih kompanija.

Istraživanje "Žene u biznisu" realizira se u okviru projekta "100 najvećih u BiH" koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima.

– Ipak, to se sada polako mijenja i žene sada češće prihvataju rizik. Po određenim statističkim podacima 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istodobno to učiniti samo pet muškaraca – istakla je direktorica Projekta "100 najvećih u BiH" Alena Ahmetspahić-Fočo.

Kompletni rezultati poslovanja na bh. tržištu bit će predstavljeni 26. septembra u Sarajevu na 31. dodjeli priznanja najboljim kompanijama "100 najvećih u BiH".