Back

Evropska komisija traži smanjenje cijena rominga na Zapadnom Balkanu

U sjedištu Evropske komisije u Briselu održan je okrugli sto telekomunikacionih operatera sa porostora Zapadnog Balkana.

Sastanak je organizovala komesarka Marija Gabrijel zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo o telekomunukacionom tržištu u regionu.

"Tražimo od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene rominga među zemljma Zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da svoje prijedloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedjelja", poručila je Vandajstat.

Ona je podsjetila da je predsjednik Evropske komiisje Jean-Claude Juncker tražio da se ojačaju odnosi EU sa Zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi da, između ostalog, olakšaju proces promjena i ohrabri pozitivne pomake u oblasti telekomunikacionog tržišta u regionu, prenosi Tanjug.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Savjetom EU, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena rominga na Zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming među zemljama EU.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na sljedećem samitu EU Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.