Back

Federacija dobila razvojni budžet, idemo snažno u investicije

– Premijeru, kakav je budžetu dobila Federacija BIH?

 NOVALIĆ: Ovo je najkvalitetniji budžet koji je Federacija imala u posljednjih 20 godina. On iznosi skoro 2,9 milijardi KM i veći je za 135 miliona od onog iz 2017. Godine. Od tog iznosa skoro 10 posto, odnosno 262 miliona KM predviđeno je za kapitalne investicije. Nastavićemo ulaganja u aerodrome u Bihaću, Tuzli i Mostaru. Šest miliona KM ćemo investirati u Željeznice Federacije koje od prošle godine posluju sve bolje. I prije svega, u budžet smo uvrstili sredstva od akumilirane dobiti javnih preduzeća koje ćemo uložiti u izgradnju puteva. Naš plan obuhvaća brzu cestu Goražde – Sarajevo, Tuzla – Žepče i zaobilaznice oko Sarajeva i Mostara. Možemo dakle slobodno reci da je Federacija konacno dobila razvojni, a ne socijalni budžet.

 – Budžet je dobio podršku koalicionih partnera, unatoč brojnim nesporazumima u prethodnom periodu? 

NOVALIĆ: Drago mi je što smo prevazišli nesporazume unutar koalicije i da nismo morali pribjeći privremenom finansiranju. Ipak, ovdje ne smjemo stati. Pred nama još nekoliko veoma bitnih zakona koji će se već naredne sedmice naći pred parlamentarcima. To su Zakon o PIO, Zakon o policijskim službenicima i zakoni koji regulišu polozaj boračke kategorije.

 – Koliko je izvjesno njihovo usvajanje?

NOVALIĆ: S obzirom da se radi o prevažnim zakonskim riješenjima o kojima ovise primanja najugroženijih kategorija društva, nadam se da će se i u njihovom slučaju poslanici suzdržati od nepotrebnog politikanstva. Predugo smo odlagali njihovo usvajanje. Borci i penzioneri rekli su nam ovih dana otvoreno da gube strpljenje. Ne smijemo se vise kockati sa njihovom sudbinom.