Back

Grčka dobila posljednju tranšu pomoći

Prebacivanje 5,7 milijardi eura biće urađeno “do sredine marta”, nakon što to odobre parlamenti zemalja kod kojih je to neophodna procedura, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Grčke.

Tim odobrenjem će formalno biti okončan treći krug evaluacije grčkih reformi, nametnutih u zamjenu za finansijsku pomoć od jula 2015.

Ministri finansija eurogrupe su blokirali sredstva na sastanku 19. februara, tražeći od Grčke da pokrene sistem elektronske aukcije nekretnina građana zapljenjenih zbog neotplaćivanja kredita.

Atina je u ponedeljak s predstavnicima kreditora počela procjenu posljednjeg paketa reformi koje treba da uvede prije nego što u avgustu povrati finansijsku samostalnost.

Dvije strane su se dogovorile da održe “strog raspored” da bi se savladala ta posljednja etapa prije povratka Grčke na finansijska tržišta, naveo je portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Grčka istovremeno vodi pregovore s kreditorima o mehanizmu za olakšanje javnog duga, modelom otplate zasnovanom na nivou rasta.