Back

Index dolara i dalje raste

Na azijskim su berzama danas cijene dionica porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i rasta prinosa na američke državne obveznice, pri čemu je dolar ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer oslabio.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja cijene su dionica bile pod pritiskom jer je jučer na Wall Streetu zabilježen prvi pad berzovnih indeksa nakon šest dana rasta.

No, ubrzo su tržišta nadoknadila gubitke, pa su trenutačno indeksi u pozitivnom području.

Podršku tržištima pruža stabilan rast najvećih svjetskih privreda i zarada kompanija.

S druge strane, pažljivo se prate prinosi na američke državne obveznice, koji su se jutros ponovno primaknuli najvišoj razini u četiri godine, što izaziva bojazan da će američka središnja banka ove godine ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Fed je lani u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a u ovoj se godini očekuje da će kamate povećati u tri, a možda i četiri navrata.

– Nestabilnost na tržištima vjerovatno će potrajati do sjednice Feda u martu, kaže Hiroaki Kuaramochi, analitičar u Saxo Bank Securities.

A nakon što su jučer cijene nafte dosegnule najviše razine u dvije sedmice, jutros su osjetno pale. Cijena barela na američkom tržištu skliznula je za 0,7 posto, na 61,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 64,90 dolara.

To je uglavnom posljedica jačanja dolara. Kako se cijena nafte izražava u dolarima, jača američka valuta može izazvati slabljenje potražnje za naftom jer su njezine cijene više za kupce koji koriste druge valute.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao zahvaljujući rastu prinosa na američke obveznice.

Prošle je sedmice u jednom trenutku zaronio na 88,25 bodova, najnižu razinu od decembra 2014. godine.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se jutros oko 107,75 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2390 na 1,2340 dolara.