Back

Izgradnja vjetroelektrane Ivan Sedlo–Hadžići

 Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan Sedlo – Hadžići“ sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage, danas su u Tarčinu potpisali Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva „Suzlon Wind Energy BH“ d.o.o. Pedersen Erik Winther.

– Ovo je najveća koncesija ikada data u Kantonu Sarajevo – kazao je ministar Šabić i dodao da će nastaviti stvarati povoljno poslovno okruženje, a to podrazumijeva i bolju administraciju kako bi investitori mogli imati brži pristup i pravnu sigurnost za investicije.

Naglasio je će od projekta vjetroeletrane imati benefite lokalna zajednica i to 60 posto, a Kanton Sarajevo 40 posto.

Ono što predstoji, kako je pojasnio Pedersen Erik Winther je prikupljanje građevinskih dozvola, a nakon toga će početi inženjerski radovi, ispitivanje tla, gradnja prilaznih puteva.

– Radit ćemo na kreiranju novih radnih mjesta, radit ćemo i na tome da ljudi žive u blizini vjetroparka – kazao je Pedersen i napomenuo da je ovo također i ekološki prihvatljiv projekt, a lokacija je pogodna za gradnju vjetroelektrane jer je prosječna brzina vjetra 7,7 m/s.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor Suzlon Wind Energy za Balkan Samir Džaferbegović su kazali da je u interesu svih da se što prije krene sa realizacijom projekta, stoga će proces dobijanja potrebnih građevinskih dozvola biti ubrzan kako bi investitor mogao da gradi, jer kada se izgradi i krene proizvodnja, tada će i prihodi krenuti.