Back

Obrtnička komora protiv novog Zakona o obrtu

Nacrt zakona prošao je javnu raspravu, a nakon toga je uslijedilo usvajanje Nacrta u Zastupničkom domu, a potom i u Domu naroda.

Međutim, kako je istaknuto na pres-konferenciji koju je danas u Sarajevu organizirala Obrtnička komora FBiH (OKFBiH), odjednom se pojavio novi Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji svojim sadržajem nije isti kao onaj koji je prošao javnu raspravu, zakonodavne urede, Zastupnički dom i Dom naroda, niti je sadržajno nacrt o kojem su obrtnici davali svoja mišljenja.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić kazao je da predlagač Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima nije prihvatio primjedbe obrtnika na novi Prijedlog zakona. Ukinuti su pravilnici , nije definirana  imovina obrtnika te je ukinuta kupoprodaja obrta.

Također, obrtnici zahtijevaju  jasno reguliranje ko od članova užeg domaćinstva može raditi i pomagati u vođenju obrta te reguliranje načina rada obrtničkih komora.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH napomenuo je da su neki prijedlozi i primjedbe obrtnika prihvaćeni, a riječ je, između ostalog, o mogućnosti uvoza i izvoza repromaterijala, skraćivanju postupka otvaranja obrta sa 14 na sedam dana te prikupljanju dokumentacije po službenoj dužnosti prilikom otvaranja obrta. 

Novinarima se obratio i predsjednik Skupštine OKFBiH Smail Hasanić koji je konstatovao da novi Prijedlog zakona o obrtu više šteti od postojećeg, odnosno važećeg Zakona o obrtu.

Jasno je naglasio da novi zakon neće doprinijeti razvoju obrtništva i obrtničkog sustava u FBiH, već će ga, naprotiv, usporiti. Osim toga, dodao je da će taj zakon ugroziti i egzistenciju obrtnika i njihovih porodica jer će dovesti do masovnog zatvaranja obrtničkih radnji.

Poručio je da obrtnici,  uz konstruktivnu saradnju, zahtijevaju iznalaženje najboljeg mogućeg rješenja za zakonodavnu i izvršnu vlast, kao i za obrtnike.

U suprotnom, kako je rekao, bit će primorani da svoje nezadovoljstvo iskazuju i na druge zakonom dozvoljene i predviđene načine, što znači da će "pozvati svo članstvo na neposluh u smislu izvršavanja određenih obaveza, dok se stvari ne reguliraju na obostrani interes".