Back

Kako do vrha

Da nije lako uspjeti u biznisu znaju oni koji su probali, no biti žena i uspjeti traži i više angažmana, napora i odricanja. Možda vam ovih par savjeta moćnih žena pomogne na vašem putu ka uspjehu.

 

1. Nemojte planirati svoju karijeru

Mnoge žene na listi najmoćnijih žena u biznisu nisu imale jasan karijerni put kad su završile školovanje. Umjesto toga, bile su fleksibilne i otvorene za razne mogućnosti.

2. Zaboravite na stepenice u karijeri, danas se morate znati penjati u džungli

Što vam znače stepenice kad se svijet mijenja brzo i nepredvidljivo, ko opšte zna šta će sutra biti idealan posao? Razmišljajte o svojoj karijeri kao o džungli, izoštrite periferni vid i tražite mogućnosti na sve strane.

3. Uložite svu energiju u posao koji sada radite

‘Ako ne radite dobro posao koji sad radite, nikad nećete dobro raditi ni sljedeći’, kaže Džen Fields, koja je počela pržeći krompire u McDonaldsu i došla do pozicije predsjednice uprave.

‘Iako je važno imati krajnji cilj, morate se fokusirati da najbolje odradite ono što imate sada, ili dugoročna prilika nikada neće doći’, savjetuje Fields.

4. Slijedite svoj kompas, a ne sat

Andrea Jung, predsjednica uprave Avona, živjela je po ovom uvjerenju otkako je ušla u tu kozmetičku kompaniju. Bivša direktorica Time Inc-a En Mur koja je bila u upravi Avona u to vrijeme poklonila je Jungovoj ovaj savjet.

 

5. Rizikujte

Yahoo-ov CEO Marisa Mejer imala je na stolu 1999. godine, nakon što je diplomirala na Stanfordu, nekoliko ponuda dobro poznatih kompanija. Odabrala je Google, kompaniju koja je tek počinjala. ‘Htjela sam da radim za pametne ljude i željela sam da radim stvari za koje nisam bila spremna’, kaže.

6. Budite svoji

Kad je Ursula Burns saznala da će postati CEO Xerox-a, znala je da je najlakši način da uspije tako da se ponaša kao njena popularna prethodnica koja je dovela kompaniju na rub bankrota. ‘Ne možete biti kao ja’, Burns se prisjeća riječi svoje prethodnice. ‘Možete biti neko drugi i slijediti cijeli svoj život, ali ne možete biti neko drugi i voditi’, definira Burns svoje glavno pravilo.

7. Ne balansirajte

‘Prestanite vjerovati u ravnotežu,’ savjetuje Ana Svinej, koja je uz uspješno upravljenje Disney’s Media Networksa podigla dvoje djece, od koje jedno boluje od autizma. ‘Balans je riječ B značenja, jednostavno zato što ne postoji. U danima kad vam ne ide, najvažnije je reći da ste dali najbolje od sebe i da ćete ujutro ponovno ustati i ponovno pokušati. ‘

8. Recite hvala

‘Jedno od nepisanih pravila u biznisu je shvatiti koliko je važno cijeniti marljivost i angažman svog tima i ljudi oko vas’, savjetuje Djina Drosos, koja vodi 20 milijardi dolara vrijedan kozmetički dio u kompaniji Procter & Gamble. ‘Što ste se više popeli, manje stvari obavljate sami.’

9. Ne odlazite prije nego što ste otišli

Jedna od članica uprave Facebook-a, Šeril Sandberg, kaže da je frustrirana kada vidi mlade ambiciozne žene koje porodicu i djecu vide kao kraj karijere. ‘Hodajte životom korak po korak i ne donosite odluke prije nego što morate.’

 10. Čuvajte svoju moć

Mnoge žene na listi najmoćnijih drže moć u svojim rukama više godina. Na primjer Opra Vinfri koja kaže kako je moć sposobnost da utičete s nekim ciljem.