Back

Krajem godine prvi javni pozivi za 10 miliona eura grantova

Od aprila 2018. do marta 2022. Evropska unija sa 15 miliona eura i SR Njemačka sa 1,1 milion eura zajednički sufinansiraju projekt, a provode ga GIZ, UNDP i ILO u saradnji sa domaćim institucijama.

Direktni korisnici grantova – u ukupnom iznosu od 10 miliona eura – bit će mala i srednja preduzeća, poljoprivrednici i brzorastuće firme.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da će podrška biti usmjerena firmama koje su izvozno orijentisane, IT sektoru, metalskom i drvoprerađivačkom sektoru, turizmu, te ruralnom razvoju i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Njemačka ambasadorica u BiH Christine Hohmann  vjeruje da će kroz ove zajedičke napore uspjeti da ostvare velike promjene kada je riječ o privredi u Bosni i Hercegovini.

Direktorica GIZ-a za BiH Brigitte Heuel-Rolf istaknula je  je da će krajem godine početi objavljivanje javnih poziva za grantove iz projekta "EU4Business", te da će uz finansijsku biti pružana i tehnička podrška.

Jedan od glavnih ciljeva projekta, po riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu,  je približiti Bosnu i Hercegovinu evropskim standardima i Evropskoj uniji.