Back

Kvalitetnije obrazovanje za lakše zaposlenje

 Uvođenje novog smjera podržalo je Predstavništvo njemačke privrede u BiH u okviru Skills – Experts programa koje finansira Savezno ministarstvo za privredu i energiju SR Njemačke (BMWi).

Dualni sistem podrazumijeva da učenici praktičnu nastavu obavljaju direktno u bankama.

Raiffeisen BANK, ProCredit Bank, Sberbank BH i NLB Banka d.d., Sarajevo su izrazile spremnost za preuzimanje učenika na praktičnu nastavu.

„Ponosni smo što je upravo naša škola dobila prvo dualno odjeljenje“, istakla je direktorica škole, Jadranka Kolar, koja je ovom prilikom predstavnicima banaka uručila zahvalnice.

Emina Sarač je izrazila zadovoljstvo što će se praktični dio nastave za učenike od druge do četvrte godine realizovati i u Raiffeisen banci, a time će se učenicima povećati šanse za zaposlenje i olakšati njihov prelazak na tržište rada.

Ranije ovaj mjesec su Predstavništvo njemačke privrede, Raiffeisen BANK, Srednja ekonomska škola i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS potpisali Memorandum o saradnji.

Kako je navela voditeljica projekta u Predstavništvu njemačke privrede, Ramona Neuse, upravo njemačkom ekspertizom postiže se visok nivo kvalitete u obrazovanju bankarskih tehničara i time osiguravaju potrebni budući stručni zaposlenici.

Azra Ramić iz Ambasade Savezne Republike Njemačke naglasila je važnost ovakvih projekata koji stvaraju perspektivu za mlade u BiH i doprinose stvaranju uspješnih modela zasnovanih na partnerskoj saradnji.

Novi smjer odabralo je 25 učenika. „ Ovaj smjer nam nudi mogućnost sticanja prvog radnog iskustva prije zaposlenja“, kazala je učenica Lejla.