Back

Mnoštvo opcija za ulaganje i saradnju

Na današnoj konferenciji u Mostaru pozdravio ih je i švedski ambasador u BiH Andres Hagelberg koji je kazao kako ima veliki broj dobrih primjera švedskih kompanija koje investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

"Ipak, moram reći da poslovna klima nije najbolja te bi trebala biti znatno unaprijeđena ozbiljnim političkim mjerama. U isto vrijeme privatne kompanije vide svoje prilike ovdje i veoma su aktivne u različitim granama, posebno u IT sektoru, proizvodnji obuće, poljoprivredi, metalurgiji… Švedske kompanije zapošljavaju određni broj ljudi, a Ambasda želi podržati daljnje investicije", kazao je ambasador Hagelberg te istakao da važan dio švedskih investicija u Bosnu i Hercegovinu pripada bh. dijaspori.

Posjetu švedskih privrednika Hercegovini organizirao je Zlatko Papac, direktor Lasta doo Mostar i član Asocijacije poduzetnika Hercegovine. Papac je petnaest godina živio u Švedskoj te iskustva i sredstva po povratku investirao u svoju zemlju.

"Naši gosti su članovi mreže poduzetnika iz provincije Orebro. Pet dana se upoznaju s Bosnom i Hercegovinom, a na današnjem skupu prezentiramo mogućnosti za ulaganja i saradnju švedskih firmi iz te regije i firmi iz Hercegovine", pojasnio nam je Papac.

On kaže da postoje odlične predispozicije za uspješan posaa jer ima dosta naših uspješnih ljudi u Švedskoj, ali i privrednika kao što je on koji se vratio u BiH i ovdje otvorio novi posao.

"Pokušavamo graditi mostove saradnje zemlje u koju smo se vratili i one u kojoj smo do jučer živjeli", kazao je Papac te napomenuo da našim privrednicima treba više jednostavnosti u djelovanju, da su Šveđani puno konkretniji, da brže donose odluke i ulaze u posao.

Prezentaciju na konferenciji imala je Aida Soko, generalna direktorica Seeba Balkan, švedske kompanije koju su osnovala dva naša mlada uspješna čovjeka.

"Potencijali su veliki, jer je i naša dijaspora tamo vrlo jaka, a naša kompanija je pravi primjer svega toga. Danas je prava prilika za uspostavu novih poslova, jer ćemo švedskim kolegama prezentirati moguća područja saradnje, potencijalne industrije i drugo. Ova grupa je mogla vidjeti i turističke potencijale ove regije, a ova posjeta je animirajuća za njih. Mogu uživati u Bosni i Hercegovini, ali ćemo im prezentirati mogućnosti, sve na bazi naših istraživanja. Ne na fonu da mi imamo jeftinu radnu snagu, koja je tu za jednostavne fabričke poslove, već naprotiv da je ona stručna i kompetitivna za švedske kompanije", kazala je Soko.