Back

Možemo biti sve što želimo

Panelistice, eminentna imena iz svijeta politike, biznisa, nevladinog sektora…, govorile su o tome kako su one razbile svoj „stakleni strop“ boreći se sa životnim i karijernim problemima.

O jačanju ženskog liderstva govorile su  ambasadorica Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Maja Gasal Vražalica, zastupnica DF-a u Parlamentu BiH, Jasna Duraković, zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH, Marijela Margeta, Direktorica Narodnog Pozorišta, Mersiha Mehić, Posao.ba, Larisa Halilović, British Council, Kristina Miklavčić, vlasnica i direktorica firme eXtea d.o.o. Sarajevo, Nadina Gradaščević, Udruženje Business Women of Bosnia and Herzegovina iz Austrije, prof.dr.sc. Mirsada Hukić i brojne druge.

Kroz lične priče, panelistice ali i učesnice na okruglom stolu, diskutovale su o tome kako su se nosile sa strahovima, izazovima, preprekama i problemima. Istakle su kako u bh društvu ima velikih pomaka na polju rodne ravnopravnosti no i dalje najveće prepreke su zakonska riješenja ali i društvo koje je još uvijek konzervativno, patrijarhalno.

Ima tu, čulo se sa današnjeg skupa, i mnogih drugih elemenata koji sprječavaju ostvarenje pune ravnopravnosti a to su prije svega strah žene, njena nedovoljna educiranost i svakako ne razumijevanje i ne povjerenje bliže okoline.

Posebna poruka poslana je mladim ženama kako, da bi ostvarile svoja prava i postale liderke, ne trebaju čekati da sve ove poteškoće i prepreke nestanu same od sebe, ili da to ostave muškarcima da riješe. Prije svega moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, bez straha se uhvatiti u koštac sa izazovima koje nosi moderno vrijeme i pokazati da mnogo toga mogu bolje nego muškarci. No to ne znači rivalstvo već posvećenost  razvoju ljudi, organizacija i zajednica. Naravno, to trebaju reći i na izborima, potrebno je da se žene što više kandiduju i da žene  glasaju za žene, poručeno je sa današnjeg skupa.