Back

Na Vlašiću održana dvodnevna radionica

U pretekla dva dana, povodom projekta Osnažene žene za snažne zajednice / Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u BiH (Klubovi za podršku poduzetništva žena u BiH), na Vlašiću je održana radionica koju je organizovalo Udruženje poslovnih žena u BiH. Finansijska sredstva, obezbijeđena su zahvaljujući FIGAP II programu.

Plan ove dvodnevne radionice, prvenstveno je bio baziran na tome da se što bolje osnaže liderske vještine voditeljica klubova, da se prijave problemi i poteškoće na koje nailaze te da se predlože aktivnosti koje bi pomogle da se poduzetnice više i bolje posvete radu u, kako postojećim tako i budućim klubovima.

Poduzetnice i predstavnice klubova, iznijele su svoje stavove i mišljenja te kroz dijaloge pokušale doći do novih ideja, načina i prijedloga za animiranje žena poduzetnica i njihovog angažmana u klubovima. Sagledale su dosadašnje probleme i na osnovu njih napravile prioritetne opcije za uspješan rad klubova, tačnije, poduzetnica u njima.

Tokom radionice, aktuelne i potencijalne liderice, razmijenile su svoja iskustva i jasno iskazale stav o tome šta za njih predstavlja liderstvo i koje vještine, mogućnosti i vrline treba da posjeduje liderica koja uspješno vlada na svojoj “poslovnoj teritoriji” – bez obzira na prepreke i svakodnevne probleme sa kojima se susreće. Volja, upornost i znanje (uz redovne edukacije) garancija su za uspješno liderstvo i klub dostojan poduzetnicama. 

Nakon radionica, zaključaka je bilo dovoljno da se potvrdi da je ovo okupljanje bilo uspješno i korisno, jer svi su otišli sa nekim novim idejama, planovima i zadacima. I neformalno ugodno druženje nije bilo zapostavljeno, a nova poznanstva uveliko su ostvarena. Opet napominjemo, kako nam niko drugi neće pomoći, ukoliko prvo ne pomognemo same sebi pa samim tim i drugima. A ti drugi nama. Hvala poduzetnicama koje su se odazvale i došle iz Sarajeva, Vogošće, Zavidovića, Kiseljaka, Bosanske Krupe i Novog Travnika.

Inače, Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2018 – 2020) rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova u BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Program podržava Kraljevina Švedske, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, putem razvojne agencije SIDA.