Back

Nagrada za izvrsnost u poduzetništvu

Više od četiri decenije, Rolex nagradama za poduzetništvo, podržavao je izuzetne pojedince koji imaju hrabrosti i uvjerenja da se suoče sa velikim izazovima; muškarci i žene koji imaju poduzetnički duh  pokreću izvanredne projekte koji svijet čine boljim mjestom.

Osnovan 1976. godine u znak obilježavanja 50. godišnjice Rolex Oyster, prvog vodootpornog sata i važne prekretnice u časovničarstvu, Rolex nagrade podupiru vrijednosti na kojima počiva Rolex: kvalitet, domišljatost, odlučnost i prije svega poduzetni duh koji je pokrenuo kompanija od svog početka. 

Nagrade su od početka dizajnirane kako bi popunile prazninu u korporativnoj filantropiji podržavajući izuzetne pojedince širom svijeta, pionire koji nisu imali ili malo pristupaju tradicionalnom finansiranju i odgovarali su na velike izazove originalnim i inovativnim projektima koji unapređuju i poštuju ljudsko znanje i dobro.

Podrška koju je Rolex pružio za 50 dobitnika nagrada od 1976. imala je katalitički utjecaj i u mnogim je slučajevima transformirala živote i zajednice. Takođe je potaknula nove načine razmišljanja o uobičajenim problemima u raznim područjima poput stvaranja tehnologija koje su poboljšale život, spašavale ugrožene ekosustave, zaštitu okeana, istraživanje novih granica na planeti ili pionirski napredak u nauci i zdravstvu.

Nagrada nastavlja  slaviti muškarce i žene koji dijele strast, viziju i posvećenost kako bi svijet učinili boljim mjestom i koji utjelovljuju vjerovanje da bilo ko može promijeniti sve.

Kandidati se mogu prijaviti u pet područja: nauka i zdravstvo, primijenjena tehnologija, istraživanje, kulturno nasljeđe i okoliš.

Laureati će biti nagrađeni sa 200.000 švicarskih franaka za unaprjeđenje svojih projekata. Oni će također imati koristi od svjetske promocije  i dobit će Rolex hronometar. 

Kandidati za Rolex nagradu  mogu svoje prijave podnijeti putem interneta. Prijaviti se mogu i građani Bosne i Hercegovine. Rok za prijavu je 15. april 2020. godine.

Pogledajte više informacija na 2021 Rolex Award