Back

Obuke iz poduzetništva i društvenog poduzetništva za predstavnike/ce udruga i pojedince s područja ŽZH/K8 i HBŽ/K10

Centar za građansku suradnju iz Livna u partnerstvu s Udruženjem građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova, u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ organizira obuku iz poduzetništva, socijalnog poduzetništva i pisanja biznis/poslovnog plana.

Jedna dvodnevna obuka će biti održana u Livnu za Kanton 10/Hercegbosansku županiju, a druga će biti održana u Posušju za Kanton 8/Zapadnohercegovačku županiju.

Obuke se organiziraju za predstavnike udruga/udruženja/nevladinih organizacija/organizacija civilnog društva, za neformalne grupe i pojedince kao motivacija za pokretanje poduzetništva i socijalnog poduzetništva te za razvoj poslovnih ideja, izrada nacrta poslovnih planova s ciljem mogućnosti realizacije ideje.

Razvoj poduzetništva na prostoru navedena dva kantona/županije otvara mogućnosti za osnivanje malog i/ili srednjeg poduzetništva, što bi značajno doprinijelo lokalnom razvoju, zapošljavanju mladih i njihovom ostanku na ovom području.

Podrška za provedbu poslovnih planova će se dodjeljivati samo za socijalno poduzetništvo i bit će u vlasništvu udruga građana ili nevladinih udruga, a ne pojedinaca. Ove nevladine organizacije će imati priliku širiti poduzetnički duh u svojim zajednicama.

Prvi dan obuke organizirat će se za predstavnike lokalnih dionika i pojedince koji će moći sudjelovat kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine o osnovnim elementima, važnosti i mogućnostima poduzetništva i socijalnog poduzetništva. Teme prvog dana edukacije:

– Što je poduzetništvo i socijalno poduzetništvo; oblici, razlike između tradicionalnog i socijalnog poduzetništva;

– Institucionalni i pravni okvir poduzetništva i socijalnog poduzetništva u BiH;

– Socijalno poduzetništvo i nevladine organizacije; Važnost ulaganja u jačanje kapaciteta nevladinih organizacija, kao i institucija koje bi trebale sustavno podržavati socijalno poduzetništvo i/ili socijalna poduzeća i zadruge;

– Nove linije za promicanje društveno-poduzetničkih inicijativa: aktivno uključivanje poslovnog sektora i daljnji napori na podizanju medijske vidljivosti organizacija koje se bave socijalnim poduzetništvom;

– Primjeri uspješnog rada nevladinih organizacija koje ciljaju na žene, mlade i osobe s invaliditetom.

Drugi dan obuke bit će organiziran za one koji su prošli osnovnu obuku radi daljnjeg usavršavanja znanja i vještina o mogućim pitanjima koja se javljaju kao nastavak prvog dana obuke, kao što su:

– Motivacija i razvoj poslovnih ideja za poduzetništvo (poduzeće) i mogućnosti realizacije ideje;

– Tržište roba i usluga, prikupljanje podataka o potencijalnom tržištu i prodaji proizvoda/usluga;

– Kako osnovati društveno poduzeće ili poduzeće (proizvodno ili uslužno);

– Osnove socijalnog poduzetništva, sposobnost preuzimanja rizika i odgovornosti;

– Osnovna obrtna sredstva i financijska sredstva;

– Izrada poslovnog plana (radionica);

– Kako prikupiti početna sredstva za provedbu poslovnog plana.

Nakon održanih obuka, zainteresirane udruge/udruženja/nevladine organizacije/organizacije civilnog društva će imati priliku finalizirati svoj biznis/poslovni plan kroz mentorski rad sa ekspertom.

Na kraju procesa, Centar za građansku suradnju će financijski podržati provedbu jednog biznis plana i pokretanja društvenog poduzeća (prikupiti ćemo završene biznis planove u dogovorenom roku i formirati peteročlanu komisiju/povjerenstvo za dodjelu bespovratnih sredstava).

Jedna udruga/nevladina organizacija/organizacija civilnog društva će biti podržana sredstvima u iznosu od 4.500$. Podrška će biti pružena u vidu materijala i/ili opreme, usluga potrebnih za pripremu i pokretanje društvenog poduzeća, tj. provedbu poslovnog plana. Ostali lokalni akteri će biti pozvani da podrže osnivanje društvenog poduzeća.

Obuke su besplatne za sve sudionike/ce.

Sva pitanja koja se tiču ovoga poziva za sudjelovanje trebaju biti dostavljena na e-mailove: Ivona Mišković, cgs-li@tel.net.ba, telefon/faks: 034202770 i Danka Zelić, danka.zelic@tel.net.ba, mob: 063332294.

Organizator snosi troškove prijevoza, osvježenja i ručka za sve sudionike.

Sudionici/ce će 5 dana prije početka obuke dobiti sve potrebne tehničke informacije.

Prva dvodnevna obuka će biti održana 29. i 30. travnja/aprila 2022. godine  u sali za sastanke u PTC Forum, Livno.

REGISTRACIJU ZA HERCEGBOSANSKU ŽUPANIJU/KANTON 10 MOŽETE IZVRŠITI NA LINKU.

Druga dvodnevna obuka će biti održana 9. i 10. svibanja/maja 2022. godine u sali za sastanke u Restoranu Astoria, Posušje.

REGISTRACIJU ZA ZAPADNOHERCEGOVAČKU ŽUPANIJU/KANTON 8 MOŽETE IZVRŠITI NA LINKU.