Back

Održan sastanak projektnog tima

Projektni tim čine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore gdje je vodeći partner CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., a projektni partneri su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, INOVACija Zadar, Sveučilište u Zadru te Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini,koje je i domaćin ovog sastanka. 

Razgovarano je o napretku u projektnim aktivnostima, te preprekama i načinima kako ih riješiti. Istaknuto je kako se aktivnosti provode planiranom dinamikom, te da i  idući koraci, moraju biti kao i do sada koordinirani kako bi se projekat odvijao prema planu te  ispunili  ciljevi zacrtani projektom.

 Inače, glavni cilj projekta je osnažiti organizacije koje podržavaju poslovanje i istraživačke institucije koje pružaju podršku i savjetodavne usluge za kvalitetniji pristup tržištu malih i srednjih poduzeća iz područja prerađivačke industrije ljekovitog bilja. 

Razgovarano je i o načinima kako  osnovati prvi prekogranični klaster potpomognut grupnom e-platformom za poslovnu suradnju (po modelu B2B), e-učenje i funkcionalna podrška radu klastera, a kako je i planirano projektom, te kako osnažiti naučno-istraživački kapaciteti i poduzetničke potporne institucije kako bi bolje i učinkovitije pružali usluge malim poduzetnicima u sektoru proizvodnje i prerade začinskog i ljekovitog bilja; tradicionalno u kontekstu podrške ženskom poduzetništvu. 

Kroz ovaj projekat će se subjektima koji se bave prikupljanjem, preradom i plasmanom bobičastog voća, začinskog i/ili ljekovitog/mediteranskog i drugog bilja omogućiti podrška kroz besplatne specijalizirane radionice u području ispitivanja proizvoda u svim fazama razvoja, značaju standardizacije, mogućnostima  i načinu brendiranja proizvoda, pristupa internacionalizaciji poslovanja, izvozu, prekograničnoj suradnji, poduzetničkim vještinama u planiranju poslovanja i druge usluge neophodne za kvalitetan nastup na tržištu.

Projekt  se provodi na području Slavonije i Dalmacije, srednje i južne Crne Gore, te zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine.