Back

Ovogodišnji budžet 200.000 KM

Općina Bosanska Krupa je u ovogodišnjem budžetu osigurala 200.000 KM za poljoprivrednike i poljoprivredne proizvođače. To je nešto konkretnija financijska podrška u odnosu na prethodne godine, a najveći iznos će biti usmjeren na proljetnu sjetvu.

Pokušat će se u skladu s mogućnostima, barem donekle amortizirati posljedice loših vremenskih uslova, odnosno produžene zime.

“Ovih dana je pri kraju izrada Pravilnika o općinskim novčanim podrškama za 2021. godinu, a ni ove godine neće izostati podrška poljoprivrednicima i poljoprivrednim proizvođačima. Oko 130.000 maraka bit će dodijeljeno za proljetnu sjetvu. Pokušavamo na najbolji mogući način podržati naše poljoprivrednike, pogotovo uzevši u obzir procjene da će zbog loših vremenskih uslova poljoprivredna godina biti nešto slabija od prethodne”, potvrđeno je iz nadležne općinske službe.

Dio budžetskih sredstava namijenih za poljoprivredu bit će usmjeren i kao podrška u proizvodnji krastavaca – kornišona, malina, te plasteničke proizvodnje.

Pomoći će se uzgoj pčelinjih zajednica i pčelarstvo općenito, s obzirom da je to sektor koji je nažalost u posljednih nekoliko godina pretrpio velike štete.