Back

Podrška razvoju ženskog sporta i liderstva u sportu

 Vozeći se na biciklima od Švicarske do Novog Zelanda žele prikupljati sredstva za podršku i razvoj ženskog sporta i liderstva u sportu.

Kako smo najavili ranije, njihova današnja etapa dovela ih je do Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić", u Mostaru, odnosno Odsjeka za sport i zdravlje, gdje su se djevojke družile sa studentima te održale prigodno predavanje.

Radoje Đerić, bivši veslač iz Trebinja i prijatelj njih tri, zaslužan je što su one u svoje putovanje uvrstile i našu zemlju.

"Ovo je jedna od najvećih biciklističkih tura u svijetu, a cilj je prikupiti novac za sport, ali i generalno žensko veslanje, koje nije toliko popularno. Mi smo ih uspjeli dovesti kod nas, da predstavimo našu državu i Mostar, a djevojke će fakultetu uručiti i jednu progodnu donaciju", kazao je Đerić.

Đerić kaže kako naši studenti ovako imaju mogućnost da razgovaraju s vrhunskim sportašicama, nositeljicama zlatnih medalja i svjetskih rekorda. Avantura je krenula u Lozani 30. aprila, a planirani dolazak na konačno odredište je za dva mjeseca.

"Poznajem ove djevojke već nekolike godine, jako mi je drago da su tu, da i mi iz neke ne toliko uspješne sportske zemlje, vidimo da se može napraviti veliki rezultat, naravno uz pomoć svih u državi", izjavio je.

Emma Twigg, svjetska prvakinja u veslanju iz 2014. godine, kazala je da je jako sretna da je stigla do Bosne i Hercegovine, čiji je pejzaži podsjećaju na domovinu.

"Sretni smo zbog toplog dočeka, najveće zasluge Radaju na organizaciji ovog dijela putovanja. Dio ovog projekata su i donacije školi u Trebinju, kao i fakultetu u Mostaru, što treba da zahvalimo Međunarodnom olimpijskom komitetu", kazala je Twigg.

Sarah van Ballekom je veslačica, a Rebecca Wardell atletičarka. Djevojke iz Mostara odlaze u Konjic, a na svom dugom putu kući žele vidjeti i most u Višegradu.