Back

Skupljeno 58 miliona KM više nego lani

 Glavni generator rasta prihoda u prva četiri mjeseca 2018. je PDV, kojeg je naplaćeno 58,4 miliona KM više nego 2017., preliminarni su podaci na koje se pozivaju u Odjeljenju za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BIH.

Podsjećaju i na visok iznos neusklađenih prihoda od oko 24 miliona KM, od kojeg se znatan dio odnosi na PDV, tako da se nakon usklađivanja uplata sa prijavama mogu očekivati i veći neto efekti na PDV-u.

Izmjene Zakona o akcizama su donijele dodatni rast prihoda od putarine od 55,8 miliona KM. Prihodi od putarine bilježe snažan rast zbog rasta stope od 1.februara 2018. Ipak, usporavanje uvoza i domaćeg prometa derivata, kao posljedica rasta maloprodajnih cijena odražava se i na naplatu prihoda od putarine.

Manji rast je zabilježen kod prihoda od carina i akciza.

U aprilu je bruto naplata prihoda porasla za 18,7 miliona KM ili za 3,3 posto, podaci su navedeni u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UO BIH.

Zbog povećanih isplata povrata neto naplata prihoda bila je veća za 7,7 miliona KM ili za 1,6 posto, a kumulativna neto naplata za 137,5 milona KM, što predstavlja rast od osam posto u odnosu na isti preiod 2017.

Poređenje nominalne bruto i neto naplate pokazuje da je i bruto i neto naplata u prva četiri mjeseca 2018. iznad naplate u prethodnim godinama, odnosno da u nominalnom smislu predstavljaju maksimum od uvođenja PDV-a.