Back

Proglašene laureatkinje "Snage izvrsnosti"

Udruženje poslovnih žena u BiH i magazin Gracija su ovom nagradom željeli društvu, koje je danas preplavljeno sivim, a nerijetko i crnim vijestima i primjerima, predstaviti heroine našeg doba. Predstavljajući žene koje su mahom nepoznate javnosti, te ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje nailaze na bezbroj prepreka, ali ih savladavaju bez pompe željelo se prikazati snagu koju nose ove žene. 

“Snaga izvrsnosti” slavi žene koje ostavljaju inspirativno naslijeđe u svojim zajednicama. Nagradom se odaje počast ženama koje nas potiču da budemo bolji, koje nam pokazuju kako se može bolje i više.

Nominovati izvrsne i inspirativne žene mogli su svi građani i građanke BiH, pa se više od 160 nominovanih našlo u sedam kategorija. Nezavisni žiri je ocjenjivao sve nominacije, a i građani su mogli dati svoj glas putem online glasanja koje je predstavljamo peti član žirija.

Predrag Naletilić, Živana Jovančić, Dobrila Močević i Zlatko Berbić četiri su člana žirija koji je imao težak zadatak odabrati najbolje od najboljih. Imali su pomoć i petog člana žirija – svih građana i građanki, koji su svoj glas mogli dati on line glasanjem. Predsjednik žirija Zlatko Berbić, naglasio je kako nikada nije imao tako težak posao ali i da je sretan što je imao priliku upoznati se sa svim sjajnim pričama žena koje su nominovane. "Svi mi u žiriju smo dali naše laureate bodovali ih, a onda je organizator sabrao bodove i tako su određeni dobitnice", rekao je  Berbić

Tako je  za kategoriju poduzetništva to Meliha Klopić Murtić, u kategoriji nauke i obrazovanja Amna Dervišagić, u društvenom angažmanu laureatkinja nagrade je Jadranka Miličević, dok je u kategoriji medija i kulture laureatkinja Selma Selman. U sportu je za 2019. godinu laureatkinja Nudžejma Softić, u kategoriji opstanak Fata Orlović dok je u poljoprivredi to Devleta Pamukčić.

Specijalna nagrada pod nazivom „Super heroina“ dodijeljena je Azri Dedić.

Tokom programa upriličenom u Domu mladih prisutni su imali priliku vidjeti i biografije 50 onih koje su ušle u uži krug po sudu žirija. Pored toga predstavljene su i snažne žene iz bh. prošlosti. Kroz segmente perfomansa „Heroine naše prošlosti“, prisutni su imali priliku upoznati  žene koje su obilježile određene epohe Bosne i Hercegovine, autora i redatelja Damira Kusture, rađene u produkciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH. To je dokaz da su u ovoj zemlji, kroz historiju, žene uvijek imale važnu ulogu u pomicanju granica. 

Za dobru atmosferu tokom ove večeri pobrinuo se Neno Murić i Mažoretkinje Grada Široki Brijeg. 

Posebnu poruku prenijeli su i učenici Osnovne škole Skender Kulenović izvedbom pjesme na znakovnom jeziku "Ne rugaj se" a koju su pripremili u saradnji s Centrom za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Organizatori, Udruženje poslovnih žena u BiH i Magazin Gracija posebno su zahvalili na podršci Ministarstvu kulture i sporta KS, Favedi, SoDa SO Tuzla, Vodi Lejla, EBRD-u, Svjetskoj banci, Gender Centru FBIH, Westminster fondaciji za demokratiju u BiH, Farma II projektu, Mažoretkinjama Grada Široki Brijeg, Centru Skenderija, Hotelu Biser Derventa, medijskim partnerima,  žiriju a posebno svima koji su nominovali sve ove izvrsne i snažne žene.