Back

Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni konkurs za "Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede" koji je otvoren do kraja avgusta.

Usluga mentoringa je besplatna za mala i srednja preduzeća u Federaciji BiH, a ima za cilj pružanje podrške nesmetanom razvoju i smanjenju broja neuspješnih preduzeća, kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima. Standardizirani set usluga (SSU) za mala i srednja preduzeća u 2018. godini realizira se preko razvojnih agencija koje imaju svoje ovlaštene mentore.

Zainteresiranim korisnicima bit će besplatno na raspolaganju stručna osoba – mentor, koja provodi u direktnom kontaktu i radu s odgovarajućom osobom poduzeća, određeni broj sati (50 sati po korisniku) i to u prostorijama korisnika (ne manje od 75 posto od ukupnog broja predviđenih sati). Odgovorna osoba i mentor zajedno proučavaju aktualno poslovanje, potom razloge trenutnih problema ili smetnje za daljnji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatiranog stanja mentor i korisnik usluge pripremaju plan ili projekt razvoja.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u suradnji s Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju (JICA).

Pravo na prijavu imaju subjekti male privrede definirani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registriranu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

Korisnici poticajnih sredstava koji do završetka ovog javnog konkursa nisu izvršili svoje ranije preuzete obaveze po osnovu korištenja poticajnih sredstava Ministarstva, nemaju pravo sudjelovanja. 

Javni konkurs i drugi prateći dokumenti dostupni su na internet stranici Ministarstva, www.fmrpo.gov.ba.