Back

Savremeni trendovi u turizmu

ICESoS konferencija već šest godina okuplja istaknute stručnjake iz različitih oblasti koji govore o najvažnijim temama u svijetu i tako daju doprinos rješenju mnogih problema koje su bile i jesu teme ovog skupa. Konferencija je okupila više od 100 učesnika iz 10 država regije i EU, na kojoj će biti prezentirano više od 50 naučnih studija.

Važnost skupa potvrđuje učešće ministra prometa i komunikacija BiH Ismira Juske, kao i nekoliko ambasadora zemalja članica Evropske unije. Jusko je zahvalio Internacionalnom Burch univerzitetu na organizaciji važnog skupa, te studentima u prigodnom govoru objasnio težak put razvoja Transportne strategije BiH za koji su mnogi mislili da je nemoguć, a koja je BiH osigurala pristup fondovima za izgradnju koridora 5c u iznosu od dvije milijarde KM.

Jusko je poslao jasnu poruku akademskoj zajednici i studentima, a to je važnost lobiranja za interese BiH na svim konferencijama, okruglim stolovima i drugim diskusijama, naglasivši jednostavno pravilo "Ukoliko niste za stolom, naći ćete se na meniju!".

– Vjerujem u Evropu i zajedničke EU projekte, te vjerujem da se put u Evropu nalazi i u ovoj regiji, zbog toga kada govorimo o onome što može izgraditi bolje veze i odnose uvijek podržavam. Važan aspekt za uvezivanje jeste i turizam koji će, siguran sam, u ovoj zemlji stvoriti nova radna mjesta. Upravo turizam važan je za približavanje BiH Evropskoj uniji koji Slovačka snažno podržava, jer to je i jedan od prioriteta naše vanjske politike – kazao je novoimenovani ambasador Republike Slovačke Martin Kačo.

ICESoS 2018 konferencija je poseban akcent stavila na turizam koji može postati vodeći pokretač ekonomije BiH te je poentirano da na tom putu razvoja treba pomoći turistima i lokalnom stanovništvu koje često želi da oživi turističke resurse, ali nema dovoljno znanja ni kapaciteta.

– Kako dolazim sa fakulteta koji se bavi hotelskim i turističkim menadžmentom iz Opatije, sretna sam što sam danas u Sarajevu i što mogu čuti sve što govorite o turizmu. Često sam u Sarajevu jer znam da Sarajevo i BiH imaju potencijal za razvoj turizma koji može biti globalno prepoznat. Ono što je bitno jeste da resurse BiH upakirate u turistički proizvod – kazala je Zrinka Zadel sa Fakulteta za turizam i hotelski menadžment iz Opatije.

Govornici na konferenciji su naglasili bitnost razvoja nauke na koju se uvijek oslanja kada treba riješiti određene probleme, te razviti nove privredne grane i potencijale koji će osnažiti ekonomsku snagu jedne zemlje i njenih građana.

– Konferencija ICESoS 2018 je mjesto za stručnjake koji svake godine raspravljaju o pitanjima regionalnog razvoja. Ove godine konferencija pokriva jednu za BiH iznimno bitnu temu, a to je turizam. Inače pitanja koja se obrađuju uglavnom se tiču integrisanog ekonomskog razvoja koji obuhvata tri velika sektora, a to su ekonomski razvoj u kontekstu privrede, društveni razvoj i zaštitu životne sredine – naglasio je prorektor Burch univerziteta Nedim Čelebić.

Otvaranju konferencije su prisustvovali studenti, stručnjaci iz oblasti turizma, predstavnici diplomatskog kora u BiH, te profesori Burch univerziteta, predstavnici akademske zajednice, nevladinog sektora i privrede, saopćili su organizatori.