Back

Stabilizacija prilika u malinarstvu Zeničko-dobojskog kantona

Sastanak je održan u četvrtak u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, a razgovarano je o aktuelnoj problematici u malinarstvu na području ZDK, kao lideru u ovoj oblasti poljoprivredne proizvodnje. Pored ministra Smajića sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija, Midhat Haračić, Emir Tutnić i Nihad Imširović, te predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasmina Hadžiabdić i  Salih Mujanović.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača dali su podršku Vladi ZDK, premijeru Miralemu Galijaševiću i ministru Smajiću u naporima koji se ulažu da se malinarstvo u ZDK sačuva i razvija na zdravim osnovama. Rezultat zajedničkih napora je činjenica da je u posljednje dvije godine kantonalni iznos sredstava za poljoprivredu uvećan sa dva na 2,8 miliona KM u 2017. godini, a ove godine za poljoprivredu i veterinarstvo sveukupno je izdvojeno 3,5 miliona KM. Prošle godine poticaj za proizvođače maline povećan je sa 0,15 na 0,25 KM po kilogramu.

– Na sastanku su dogovorene smjernice za dalje djelovanje i stabilizaciju prilika. Zaključeno je da će se u narednom periodu  po pribavljanju preciznijih informacija sa terena, održati novi sastanak na kojem će biti zauzeti stavovi u skladu sa kojima će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poduzeti odgovarajuće mjere –  rekao je ministar Smajić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.