Back

U Travniku za vikend promocija prirodoslovne ture

Promocija turističke prirodoslovne ture "Tragovima Erika Brandisa", koja je dio djelatnosti Zavičajnog muzeja Travnik, bit će upriličena u subotu, 12. maja.

 Sudionicima će biti predstavljene botaničke staze kojima se kretao jezuitski pater Erik Brandis, dugogodišnji profesor biologije u Velikoj nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku i pionir botaničkih istraživanja u BiH.

 Voditelj ture, ekolog i foto-kroničar Slobodan Ličanin kazao je Feni da je cilj ove ture upoznavanje flore i faune na obroncima planine Vlašić, odnosno popularizacija prirodnog naslijeđa travničkog kraja.

 Sudionicima se želi približiti svijet planinskog bilja, ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva, te ih se animirati da sami botaniziraju, fotografiraju, prikupljaju biljke za vlastiti herbarij, te istražuju endemske vrste.

 – Erik Brandis je svojevremeno, tokom maja, organizirao izlete na Vlašić, a kasnije su to nastavili i profesori travničke Gimnazije koji su bili strastveni planinari. Naš cilj je da ovo ne bude samo planinarska tura, nego da se putem upoznaju kakarkteristične vrste bilja i životinja  – istaknuo je Ličanin.

 Kako je kazao, za ovakve ture postoji zainteresiranost, ne samo u Travniku, nego i izvan njega.

 – To su ponude namijenjene turistima, prirodnjacima koji imaju svoja društva u BiH i izvan nje. Ovo je novi vid ponude kod nas, a koji se upražnjava u susjednim zemljama – dodao je Ličanin, koji slovi kao jedan od najboljih poznavatelja biljnog i životinjskog svijeta planine Vlašić i travničkog kraja, a sudionicima ture će ispričati i priče o legendama i povijesnim znamenitostima.