Back

Uspješno završeni Dani poduzetništva žena 2023.

Regionalna saradnja poduzetnica i podrška dijaspore u prevazilaženju prepreka ka uspješnoj budućnosti poduzetništva žena u BiH

Deveti Dani poduzetništva žena 2023, uspješno su završeni 12. maja 2023. godine u kongresnoj Sali hotela Terme na Ilidži u organizaciji Udruženja poslovnih žena u BiH. Konferencija Dana poduzetništva žena 2023 bila je centralni i završni događaj Dana, koja je i ove godine okupila preko 50 poduzetnica iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona ali i dijaspore. Uvodnim govorima, Konferenciju su otvorile Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, Mejra Juzubašić Bajgorić, direktorica Finance in Motion BiH i Šejla Mujačić ispred GIZ Gender Focal Point-a.

Današnje vrijeme otvara nevjerovatne prilike za razvoj poduzetništva, a mi žene imamo snagu, kreativnost i odlučnost da iskoristimo te prilike. Naša uloga u poslovnom svijetu postaje sve važnija, a mi se moramo usuditi sanjati velike snove i hrabro slijediti svoje strasti ka poduzetništvu. Ovaj događaj donosi zanimljive govornike i paneliste, koji nesebično dijele svoje uspješne priče, iskustva i savjete kako bi učesnici dobili uvid u različite aspekte poduzetništva. Danas je potreba, viša nego ikada, da razgovaramo o poduzetništvu, snažnim lidericama i bh. poduzetnicama.“ Istakla je gospođa AidaZubčević prilikom srdačnog pozdravljanja u uvodnom izlaganju. 

Konferencija je bila organizovana u tri panel diskusije. Prva od njih nosila je naziv „Mogućnost i prepreke saradnje poduzetnica regiona i njihova saradnja sa poduzetnicama iz EU“ čija je učesnica Sofija Bajić iz Udruženja poduzetnica „Biznis na štiklama“ iz Srbije istakla: „Dani poduzetništva žena 2023 je jedan sjajan događaj na kome se mogu sresti sjajne žene i od svake od njih nešto značajno prihvatiti i naučiti. Ovakvi događaji daju mnoge mogućnosti od motivacije, umrežavanja ,edukacije i još mnogo korisnih informacija. Biti na ovom Događaju sa sjajnim ženama je benefit.“

Zaključak ovog panela, odnosi se na saradnju poduzetnica iz regiona i EU, koji može donijeti brojne mogućnosti za razvojpreduzetništva, razmjenu znanja i iskustava, te pristup novim tržištima. Međutim, postoje prepreke poput jezičke barijere, kulturoloških razlika, administrativnih procedura i nedostatka informacija o mogućnostima saradnje. Potrebno je raditi na otklanjanju ovih prepreka kroz različite inicijative, edukaciju i uspostavljanje mreža saradnje, što će svakako biti prioritet u budućnosti za sve strane.

Panelistica Lejla Tinjić-Zaimović istakla je svoje zadovoljstvo učešćem na 9. Danima poduzetništva Žena 2023 ispred Business Women of Bosnia and Herzegovina – Beč u okviru drugog panela i dodala „pored sjajno organizovane Konferencije, nekoliko vrlo važnih radionica za rast i razvoj poduzetnica, te tri izuzetno pažljivo osmišljena panela, nepohodno je spomenuti važnost održavanja ovakvih događaja i susreta. S obzirom da su Dani okupili učesnice i učesnike iz BiH ali i regiona, EU i dijaspore desio se svima važan transfer znanja i iskustava. Umrežavanje je dugoročan proces i uvijek mora biti dvosmjerno, a svi učesnici su pokazali sklonost ka tome, kao osnovi svakog zdravog poslovanja.“ 

Zaključci drugog panela koji se ticao potencijala podrške dijaspore za razvoj poduzetništva žena u BiH, tiču se umrežavanja i snažnije podrške dijaspore bh. poduzetnicama. Potrebno je stvoriti adekvatne mehanizme i programe koji će olakšati povratak dijaspore i podržati njihovu integraciju u lokalno poduzetništvo. Poduzetnice u Bosni i Hercegovini trebaju aktivno uspostavljati veze i surađivati s dijasporom kako bi iskoristile njen potencijal. 

„Uticaj recesije na mala i srednja preduzeća i razvoj poduzetništva“ nosio je naziv posljednjeg panela, na kojem je svoje učešće uzeo novoimenovani premijer u Vladi Kantona Sarajevo, gospodin Nihad Uk. “Kanton Sarajevo ima bogatu i raznoliku poslovnu scenu, s mnoštvom talentovanih i ambicioznih poduzetnika i poduzetnica. Naša Vlada prepoznaje njihovu važnu ulogu u stvaranju radnih mjesta, jačanju lokalne ekonomije i promicanju održivog razvoja. Zato smo posvećeni stvaranju poticajnog okruženja koje će podsticati inovacije, podržavati poduzetničke ideje i osiguravati pravedne uslove poslovanja za sve. Snažno vjerujem u snagu naših poduzetnika i poduzetnica i u njihovu sposobnost da se prilagode promjenama i pronađu nove prilike. Kao novi sastav Vlade KS, nastavićemo raditi na stvaranju podržavajućeg okruženja i pružanju potrebne podrške kako bismo osnažili naša mala i srednja preduzeća, a i poduzetnice kao snažne liderice naše domovine“. Istakao je premijer Uk, prilikom učešća na panelu. 

Poduzetnice trebaju biti fleksibilne, kreativne i otvorene za nove poslovne mogućnosti kako bi se prilagodile promjenama na tržištu, dok vlasti trebaju pružiti podršku za mala i srednja preduzeća tokom recesije kroz olakšavanje pristupa finansijskim resursima, smanjenje administrativnih tereta i parafiskalnih nameta uz pružanje relevantnih informacija i obuka, zaključci su posljednjeg panela. Moderatorica sve tri panel diskusije bila je Amela Keserović-Polić.

Panelistice Konferencije 2023, bile su ugledne međunarodne poduzetnice i predsjednice regionalnih udruženja, među kojima su Yešim Sevig, predsjednica Udruženja poduzetnica „Kagider” iz Turske, Nasia Ioannidou, predsjednica Udruženja poduzetnica „Sege“ iz Grčke, Valentina Disoska iz Udruženja poslovnih žena Sjeverne Makedonije, Ljubica Kostić iz Udruženja poslovnih žena Crne gore i druge.

Ovogodišnji Dani započeli su Warm-Up eventom „Žensko liderstvo“ 8. maja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, čije su panelistice bile uspješne poslovne žene i liderice u svojim oblastima. Tako su Dane otvorile: Dr. sc.Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, Prof. dr. Jasmina Selimović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Azra Hadžiahmetović, univerzitetska profesorica, bivša ministrica Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Sabina Softić, partnerica u revizija i voditeljica Deloitte-ovog ureda u BiH, te Hana Hadžiavdagić, novinanrka i najpoznatija bh. influenserka. Moderatorica panela diskusije, bila je Minela Jašar Opardija, bh. novinarka, producentica na N1 televiziji, te osnivačica brenda Zvekir.

Fokus ovogodišnjih Dana poduzetništva žena 2023, bio je povezivanje regionalnih i bh. poduzetnica, ali i onih iz dijaspore koje mogu unaprijediti zajedničke odnose i omogućiti bolji plasman domaćih proizvoda na inostrano tržište, a u sklopu istih, organizovane su tematske radionice iz marketniga, finasija, HR-a, te balansa, ali i Sajam na kojem su bili izloženi domaći proizvodi, poput meda, džemova, sokova, prirodne kozmetike i hrane ali i suvenira, odjeće i drugih od srca napravljenih proizvoda od strane vrijednih bh. poduzetnica.

Djelić atmosfere sa Konferencije, donosimo vam kroz priložene fotografije.

Realizaciju 9. Dana preduzetništva žena 2023 su pomogli: Entrepreneurship Academy powerd by EFSE – Finance in Motion, Projekat Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME koji sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbHFederalni zavod za zapošljavanjeOSCE Mission to Bosnia and HerzegovinaRegional Cooperation Council – RCCInvesticijska fondacija ImpaktRadio MEkonomski fakultet Univerziteta u SarajevuLeda, BH Radio 1, Business Women of Bosnia and Herzegovina i MEGA diskont.