Back

Žena na čelu zadruge koja okuplja 950 poljoprivrednika

Devleta Pamukčić direktorica je poljoprivredne zadruge "Milk Land" koja je pokrenuta na ljeto 2014. na inicijativu proizvođača mlijeka, a koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili interesantni mliječnoj industriji.

 

– Danas pokrivamo širu tuzlansku regiju sa 45 registrovanih otkupnih stanica, te dnevno proizvedemo više od 15.000 litara svježeg sirovog mlijeka. Otkupljujemo mlijeko od 955 registrovanih poljoprivrednika i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji farmera – navela je Pamukčić.

Stalna obuka primarnih proizvođača rezultirala je da 99,2 posto proizvedenog mlijeka pripada ekstra klasi koja ispunjava najviše evropske standarde. Zadruga osigurava redovne mjesečne isplate zbog čega se broj zainteresovanih poljoprivrednika širi, a povjerenje proizvođača raste.

– Zadruga osigurava redovne naknade za naše kooperante, radimo sa svakim čovjekom da prepoznamo šta su njegove potrebe, na čemu trebamo raditi, educirati, kako unaprijediti njegove rezultate. I ne samo to, izuzetno je važno da poljoprivrednici obilaze velike pogone, odlaze na studijska putovanja, te saznaju više o praksama u Evropskoj uniji. Samo tako možemo rasti i biti konkurentni – smatra Pamukčić.

– Dobili smo nagrade za dobro poslovanje, te smo dobitnici različitih priznanja za pouzdanost i profesionalnost. Time smo pokazali da zadruga može napraviti ozbiljne rezultate, ukoliko tom obliku organizovanja farmera pristupite menadžerski i na modernim temeljima. Velika je stvar u cijelom ovom procesu imati pošten odnos prema farmerima i to će vam se vratiti kroz trajnu i stabilnu saradnju – rekla je Pamukčić, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.