Back

7,8 miliona KM za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u BiH

Projekt predviđa smanjenje emisija CO2 za 3.900 tona godišnje i uštedu troškova energije u Bosni i Hercegovini za preko 1 milion KM.

Javne zgrade troše 55 posto ukupne energije u Bosni i Hercegovini. Oko 85 posto te energije troši se na njihovo zagrijavanje, a ti troškovi čine značajan udio u javnom budžetu.

"Švedska vlada je opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da smanji emisije ugljen dioksida pomažući vlade na svim nivoima vlasti da prihvate energetsku efikasnost jer ona donosi ekonomske, socijalne i ekološke koristi stanovništvu. Koraci koje vlasti poduzmu danas će uticati na emisije ugljen dioksida u narednim decenijama", istakla je Marie Bergström, šefica Švedske razvojne agencije.

Trogodišnji projekt, koji će implementirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), će uticati na smanjenje visoke potrošnje energije kroz povećanje energetske efikasnosti i poticaj korištenja obnovljivih izvora energije u javnim zgradama u cijeloj zemlji.

"Zelena ekonomija i održivi razvoj ključni su stupovi Agende 2030. Promocijom obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti javnih zgrada u BiH smanjit ćemo emisije ugljen dioksida koje uzrokuju klimatske promjene, ali i zagađenje zraka što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme" istakla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Uštede energije u javnim zgradama realizovaće se ugradnjom toplotne izolacije, nove stolarije, kotlova na biomasu, visoko efikasnih pumpi, termostatskih ventila i solarnih panela. Kako bi se smanjili troškovi javne rasvjete, instalirat će se LED rasvjeta koja može smanjiti mjesečne komunalne račune i do 60 posto.

Projekt će se temeljiti na prethodnim naporima Vlade Švedske i UNDP-a, pružajući podršku vlastima da usklade zakonodavstvo sa relevantnim direktivama Europske unije. Aktivnosti će doprinijeti definisanju zgrada gotovo nulte energetske potrošnje u BiH, odražavajući nacionalne i lokalne uslove pri određivanju minimalnih zahtjeva za energijom iz obnovljivih izvora.

Također projekt namjerava pomoći marginaliziranim porodicama, koje žive u ruralnim područjima bez pristupa električnoj energiji, postavkom hibridnih fotonaponskih i solarnih toplotnih sistema koji će osigurati električnu energiju i toplu vodu 24 domaćinstva.

Do 2020. godina kada je planiran završetak projekta, biće utopljene 54 javne zgrade i osigurana 425 radna mjesta u BiH. Realizacija mjera energetske efikasnosti značajno će doprinijeti privrednom i društvenom razvoju zemlje kroz poticanje građevinske industrije, unaprjeđenjem vještina građevinskih radnika u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, poboljšanjem uslova rada i boravka korisnika, itd.

Kroz ulaganja u utopljavanje zgrada i obnovljive izvore energije, projekt će doprinijeti smanjenju zdravstvenih problema i negativnih efekata na privredu zbog izuzetnog zagađenja zraka uzrokovanog gorivima poput lož ulja, uglja, itd.