Back

Prognoza ekonomskog rasta za BiH snižena zbog masovnog iseljavanja stanovništva

U izvještaju objavljenom nakon zaključenja prvog pregleda aranžmana se navodi da su snižene prognoze ekonomskog rasta, a MMF upozorava da je BiH po iseljavanju druga zemlja u okruženju, odmah nakon Makedonije.

Napominju da u BiH nema otvaranja novih radnih mjesta, a odlazak ljudi smanjuje potencijal bh. ekonomije.

"Usporavanje rasta produktivnosti od nastupanja globalne ekonomske krize i kontinuirano iseljavanje, naročito mladih i obrazovanih – uzrokovano velikim dijelom ograničenim mogućnostima zapošljavanja u domovini – utječu na ekonomski potencijal zemlje. Demografsko osipanje na tržištu rada predstavlja stvarnu prijetnju dugoročnim perspektivama rasta u BiH", stoji u izvještaju MMF-a.

Niska stopa rađanja, uz visoku stopu emigracije mladih i obrazovanih stvaraju pritisak na tržište rada i smanjuju potencijal bh. ekonomije, piše u izvještaju.

Ozbiljno upozorenje MMF-a stiže u trenutku kada BiH nema podatke o vanjskim migracijama, a ekonomisti kažu da se problemi na terenu itekako osjete. Nedostaje radnika svih profila i to polako postaje kočnica razvoja.

U prvoj reakciji na izvještaj u Vladi Rpublike Srpske poručuju da su sve što piše znali i bez MMF-a. 

"Radimo s poslodavcima na tome da se povećaju plate i zadrže dobri radnici", poručuje predsjednica Vlade RS-a.

Poruka MMF-a vlastima na svim nivoima je smanjenje javne potrošnje. Traže da se višak sredstava preusmjeri u kapitalne investicije, a od vlasti očekuju da smanje izdvajanja za plate i broj radnika u javnom sektoru.