Back

Održana edukacija i u Sarajevu

Uz pomoć ovakvih edukacija sve više žena upušta se u poduzetništvo.

Nakon što su prve polaznice Akademije poduzetništva žena prošle predavanja prvog kruga edukacija u Zapadnohercegovačkom kantonu, edukacija je održana i u glavnom gradu BiH.

Predavanja na temu “Razvoj poslovne ideje održao je edukator Almir Mukača koji je istkako kako žensko poduzetništvo u BiH jača iz dana u dan. 

“Na akademiji su prisustvovale žene koje već imaju pokrenut buznis ali žele dalje razviti svoje poslovne ideje te naći najbolji način kako plasirati svoje plasmane na tržište.

 Moram istaći da su ovo sve hrabre žene koje su pored konkurencije i veoma zahtjevnog poslovnog okruženja uspjele realizirati svoje ideje. Zbog toga su ovakve edukacije od posebnog značaja” istakao je edukator Mukača koji je je radio prema Lean Startup metodi, za što je certificirani predavač.

Riječ je o razvoju poslovanja i proizvoda, a koja za cilj ima transformirati način na koji se izrađuju i lansiraju proizvodi. Ova metoda donosi inovativan pristup razvoju poslovanja te su neke od danas velikih i moćnih kompanija nastale upravo prema ovom modelu. 

Ono što je vjerovatno najkorisnije kod ove metode jeste princip Izradi-Mjeri-Uči. Dakle, osnovna aktivnost startupa je pretvoriti ideje u proizvode, izmjeriti reakciju korisnika na taj proizvod i tada učiti, tj. donijeti odluku o tome je li potrebno pivotirati ili zadržati smjer.

Dženisa Delalić, koordinatorica projekta, istakla je kako je Akademija poduzetništva žena prilika za razmjenu i oblikovanje ideja, usmjeravanje ciljeva, te za prepoznavanje prepreka ali i prilika u biznisu. 

Predavanjem su posebno bile oduševljene učesnice koje smatraju da su mnogo naučile, što će im dalje u biznisu itekako značiti.

“Teme su mnogo interesantne. Ovakva vrsta edukacije mnogo znači, posebno za početnike u poduzetništvu.” istakla je Narcisa Bašić – Gaković.

Nakon ovog vikenda aktivnosti se nastavljaju 24. januara u Širokom Brijegu, te 28. januara opet u Sarajevu. Tema je Zakonodavni okvir i pravni oblici poduzeća. 

Inače, Akademiju je pokrenulo Udruženje poslovnih žena u BiH u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Namjenjena je nezaposlenim i ženama koje su pokrenule svoje biznise, a žive i rade u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Partneri u realizaciji projekta Akademije su USAID/Sweden FARMA II (Projekat razvoja tržišne poljoprivrede) i Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke–HERAG. Donator projekta je Federalni zavod za zapošljavanje.