Back

Aktivnije uključivanje poslodavaca u zakonodavni proces

Istu inicijativu poslodavci su uputili i Vladi Federacije BiH kao i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Cilj joj je omogućiti poslodavcima aktivnije uključivanje u zakonodavni kao i proces donošenja drugih akata čija primjena se  odnosi na uvjete i način poslovanja te poslovno okruženje.

Prilikom sastanka s čelnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH predsjedateljica Bradara ponovila je svoje ranije stavove o potrebi kontinuiranog dijaloga i mogućnosti iznošenja mišljenja i stavova svih zainteresiranih strana u zakonodavnom i procesu donošenja odluka, a čiji je konačan cilj doći do što kvalitetnijeg rješenja. 

Uključivanje u proces donošenja zakona i odluka od samog početka praksa je zemalja članica Europske unije kao i okruženja, stav je poslodavaca koji ovakvu praksu žele ugraditi i u sustav donošenja zakona i odluka u Federaciji BiH, od izvršne do zakonodavne vlasti. Put do sustavnog rješenja vide u promjenama Poslovnika o radu Vlade te oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Na nedavno upućenu inicijativu Udruženja poslodavaca Federacije BiH reagirala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te sastankom s čelnicima Udruženja otvorila dijalog o mogućnostima promjena koje će poslodavcima osigurati aktivno sudjelovanje u donošenju zakona i odluka što bi u konačnici, mišljenja su sudionici sastanka, ubrzalo ekonomske reforme te osiguralo povoljnije poslovno okruženje, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.