Back

Bez dogovora o raspodjeli sredstava od cestarina

S obzirom na to da nije postignuta saglasnost, jer nije bilo konsenzusa ministara finansija ni o jednom od tri ponuđena prijedloga o raspodjeli od cestarina, prikupljena sredstva će do daljnjeg biti na posebnom podračunu Centralne banke BiH, saopćeno je iz Ministarstvo finansija i trezora BiH.

UO UIO nije  usvojio odluke o poravnanju iz prethodnih godina, kao ni koeficijente o privremenom poravnanju za razdoblje april – juni ove godine.

UO UIO prihvatio je informaciju i inicijativu radne skupine o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama kojim bi se uveo moratorij na povećanje specifične trošarine na cigarete, uz sugestije da se nađu efikasni mehanizmi za suzbijanje crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina.

Članovi UIO razmatrali su  informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, ali nije utvrđen način rješavanja ovog problema niti je prihvaćen ijedan prijedlog koji je dostavljen iz Uprave.

Razmatrajući realizaciju zaključaka, istaknuto je da se zadužuje Uprava da provede sve zaključke koje do sada nije provela i obavijesti UO o onim zaključcima koje nije moguće provesti kako bi bili korigovani, navodi se u saopćenju.