Back

Čestitka i Tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamenta BiH

Na sjednici će se razgovarati o aktivnostima koje domaće institucije i nevladine kao i međunarodne organizacije poduzimaju u cilju uspostavljanja ravnopravnosti spolova u javnom i političkom životu, kao i očekivanja u tom pogledu od predstojećeg izbornog procesa.  

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čestitala je svim ženama 8. mart – Međunarodni dan žena:

"Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu više od jednog vijeka, u spomen na 8. mart 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku demonstriralo tražeći kraće radno vrijeme, bolju platu, pravo glasa i zabranu rada djece.

Iako je od tada, pa do danas, učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima. Većina od 1,3 milijarde siromašnih u svijetu čine žene, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja.

U Bosni i Hercegovini puno je postignuto u ostvarenju težnji da žene imaju jednake šanse i mogućnosti kao i muškarci ali je očigledno da još uvijek u našem društvu postoji nejednakost na štetu žena gotovo u svim oblastima privatnog i javnog života. Mi to ne smijemo tolerirati i protiv toga se moramo odlučno boriti.

Komisija poziva institucije i pojedince da se svakodnevno zalažu za dostizanje stvarne ravnopravnosti spolova u svim područjima djelovanja, kako bi se, u konačnici ostvarili izvorni principi borbe za jednaka prava žena i muškaraca.