Back

Dom naroda odobrio Nacrt zakona o ugostiteljstvu FBiH

Po riječima resorne federalne ministrice Edite Đapo, u primjeni dosadašnjeg zakona uočeno je da novim mjerama treba više činiti na suzbijanju "sive ekonomije" u ovoj oblasti te budući zakon uskladiti s direktivama Evropske unije i Reformskom agendom.

Nacrt novog zakona, između ostalog predviđa uvođenje registra ugostitelja od općinskog do federalnog nivoa. Propisano je također da ugostiteljstvo ne mora više biti osnovna već i dodatna djelatnost te se preciznije definira registracija iznajmljivača prostora za ugostiteljske objekte (hoteli, restorani, kafići i sl.).

Normirana je i upotreba tzv. nargila kafića mada će o njima, kako je navela ministrica Đapo, biti riječi i kod razmatranja budućeg zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina. Uglavnom, u predloženom nacrtu, definira se koje sve uvjete moraju ispuniti nargila kafići da bi se mogli registrirati.

Kao jednu od novina u odnosu na dosadašnje propise, Nacrt novog federalnog zakona o ugostiteljstvu nalaže polaganje odgovarajućeg ispita konobarima i recepcionerima koji rade u hotelima sa četiri ili pet zvjezdica, najavila je ministrica Đapo.