Back

Domaća tjestenina s koprivom i gljivama iz Jajca osvježenje na bh tržištu

Esma je diplomirana je inžinjerka prehrambene tehnologije iz Jajca koja je prošle godine pokrenula proizvodnju tjestenine obogaćene začinskim biljem i sušenim gljivama, uz korištenje tradicionalne recepture. Prije pokretanja vlastitog biznisa radila je u firmi Mlinopek – Žitar Jajce kao voditeljica pekare i  stručnjak za analizu brašna, a kada se odlučila za vlastitu proizvodnju izbor joj je bio ukomponovati strast ka branju šumskih plodova sa znanjem o proizvodnji brašna.

– Odlučila sam se za tjesteninu s nekim varijacijama, dodacima. I tako je nastala tjestenina "Naturgeist" ("Duh prirode") koja se proizvodi kao klasična s jajima, zatim s koprivom i gljivama. Tjestenina s gljivama radi se od mješavine šumskih i livadskih gljiva – vrganja, đurđevke, lisičarke, crne trube – istaknula je Zjajo.

Naglašava da je ujedno i certificirani berač gljiva te da nema bojazni kada je riječ o tjestenini s gljivama koje sama sakuplja i suši.

Govoreći o prodaji, navodi da se klasična tjestenina najviše prodaje, jer se ovdašnji ljudi teže odlučuju za nove ukuse.

Ipak, u planu ima i proizvodnju tjestenine s orasima.

– Testirala sam je i jako je ukusna. Istu varijantu s orahom bih radila i kao vegansku. Znači tjestenina s orahom, ali bez jaja. Imala sam upite i za vegansku i za posnu tjesteninu za ljude koji poste u vrijeme Uskrsa i Vaskrsa – ustvrdila je Zjajo.

Mlada poduzetnica iz Jajca ističe da u tjestenini koju pravi nema aditiva niti vještačkih boja.

Kada je riječ o prodaji i distribuciji, taj se proces za sada realizuje malo teže, iako se tjestenine "Naturgeist" već mogu naći u nekoliko prodavnica u Jajcu, Travniku i Mostaru. U toku su dogovori i s prodavnicom u Sarajevu, a tjestenima se također može poručiti i online na internet stranici Farmer.ba.

Podršku za rad dobila je od Općine Jajce koja svake godine dodijeli sredstva za najbolje biznis planove ljudima mlađim od 35 godina. Prošle godine je tako od Općine dobila bespovratna sredstva koja je uložila u proizvodni program.

Nedavno je također imala prezentaciju biznis plana za sredstva švicarske ambasade namijenjena unapređenju proizvodnje, a rezultate će znati za nekoliko dana.

Podršku ima i od porodice koja joj pomaže u proizvodnom procesu, uz veliko razumijevanje kada je odlučila napustiti posao u Mlinopeku i upustiti se u rizik vlastitog biznisa.