Back

Hrabre poduzetnice Vogošće spremno odgovaraju na izazove

U četvrtak, 16.7.2020. godine, održano je Savjetovanje sa poduzetnicama i poduzetnim ženama općine Vogošća. Savjetovanje je jedna od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Osnažene žene za snažne zajednice“ koji vodi Udruženje poslovnih žena u BiH uz podršku Gender centra FBiH, a kroz FIGAP II sredstva.

Savjetovanju u Vogošći je prisustvovalo više od dvadeset učesnica koje su podijelile svoje poduzetničke priče te navele sa kojim izazovima se susreću u svom radu. Druženje je održano u bašti slastičarne „Medeni kutak“ koju je prije manje od godinu dana otvorila poduzetnica Adisa Binakaj. Upravo je Adisa jedan od primjera uspješnih priča, koja je pokazala da se i u vrijeme krize može napredovati i razvijati biznis.

Savjetovanju je prisustvovala i Hazima Pecirep, stručnjakinja za razvoj poduzetništva koja je kazala: „Čuli smo i razumjeli prepreke sa kojima su susreću poduzetnice i koje su to mjere koje su im potrebne da bi njihovi biznisi napredovali. Sve o čemu smo govorili na savjetovanju može se svesti na nekoliko ključnih kompetencija koje su neophodne za poduzetništvo. Biti poduzetan znači biti spreman na poduzimanje rizika. Vrlo je važno posjedovati vještine ubjeđivanja i predstavljanja našeg proizvoda ili usluge tržištu. Prisutne su iskazale inicijativu, kao i da su spremne da poduzimaju akciju, a pokazale su i upornost i hrabrost“.

Prisutnim se obratila i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, gđa. Aida Zubčević, koja je predstavila rad Udruženja, ali je i dijeljenjem svoje poduzetničke priče ohrabrila prisutne kako bi formalizirale svoje biznise jer je to jedini način da budu prepoznate i podržane od strane institucija.

Tokom savjetovanja, prisutne su upoznate i sa novoformiranom mrežom „Budi poduzetna“. Ideja mreže ”Budi poduzetna” jeste uvezivanje poduzetnica kako bi se međusobno pomagale i učile jedne od drugih. Osim umrežavanja, članicama će biti omogućena besplatna promocija njihovih proizvoda i usluga kroz online shop BH Treasures, na zvaničnom portalu Udruženja poslovnih žena u BiH www.poduzetna.ba, kao i putem društvenih mreža.Za članice mreže će se organizovati edukacije, predavanja te će imati podršku stručnog tima za razvoj biznisa.

Učesnice savjetovanja su ispunile anketni upitnik koji sadrži niz pitanja koja se odnose na stvaranje poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva žena. Nakon provedene analize, a u saradnji sa općinom Vogošća uspostavit će se Klub za podršku poduzetništva žena. Tako će se osigurati sistemska podrška razvoju poduzetništva žena koja će se ogledati u stručnoj podršci i obrazovanju, što će osigurati stabilan rast broja poduzetnica i rast poslovnih subjekata koje one pokreću i vode. Naredno savjetovanje će se održati u Kiseljaku.

 

Reviews
5
ok
ok1