Back

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti

Bosna i Hercegovina je rangirana na 91. mjesto u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti koji izrađuje Svjetski ekonomski forum.

U izvještaj za 2018 godinu uključeno je 140 zemalja. 

Slovenija je među zemljama regije najbolje rangirana na 35. mjestu, Srbija je 65., Hrvatska je na 68. a Crna Gora na 71. mjestu. Bolji plasman od naše zemlje ima i Makedonija, koja zauzima 84. poziciju. 

Svjetski ekonomski forum izrađuje izvještaj o konkurentnosti na osnovu 12 kriterija: produktivnost, institucije, infrastruktura, razvoj ICT sektora, makroekonomska stabilnost, zdravstvo, obrazovanje, tehnološka spremnost, tržište rada, finansijski sistem, veličina tržišta, poslovna dinamika i inovativnost. 

BiH je najbolje pozicionirana po kriteriju zdravstva na 52. mjestu, a najlošije prema kapacitetu za inovacije na 114. mjestu. Loše su ocijenjeni i tržište rada (112. mjesto) i institucije (111. mjesto), dok je ranking bolji (73. mjesto) kada je u pitanju makroekonomska stabilnost. 

Najbolje rangirani u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma su SAD, Singapur i Njemačka, a najlošije Haiti, Yemen i Čad.