Back

Ministar Crnadak otvorio privrednu manifestaciju "Dunavski salon"

 
Manifestacija je održana jučer, 8. marta, u prostorijama Privrednog predstavništva njemačke pokrajine Baden-Württemberg u Berlinu i okupila je preko 800 učesnika i posjetioca, među kojima su bili visoki dužnosnici zemalja Dunavskog regiona, brojni privrednici, tour operateri, te predstavnici medija.
 
Bosna i Hercegovina je prvi put zemlja partner ove manifestacije koja se tradicionalno održava za vrijeme trajanja Svjetskog sajma turizma – ITB Berlin s ciljem predstavljanja zemalja Dunavskog regiona i jačanja saradnje u oblasti privrede, turizma, obrazovanja i kulture.
 
Pored bogatog kulturno-umjetničkog programa kojim su se predstavili umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine posjetiocima su na bh. štandu bili izloženi turistički prospekti, brošure, proizvodi, te hrana i piće iz BiH. Manifestaciju su posjetili i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, te direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović.
 
U okviru manifestacije upriličena je diskusija na temu „Dunavski salon – Kultura kao pokretač turizma u Dunavskom regionu“. Učesnici debate su se saglasili da zemlje, kojima je rijeka Dunav tačka povezivanja, zajedno čine privredni i kulturni prostor u kojem jačanje međusobne saradnje doprinosi daljem razvitku ovih zemalja i omogućava njihovo povezivanje s drugim evropskim regionima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.