Back

Novalić – Ruhe: Uskoro 120 miliona eura za koridor VC

Tema razgovora sastanka, kome je prisustvovao i šef Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Jan Braun (Ian Brown), bili su investicioni planovi i prioriteti Federalne vlade i provedba postojećih projekata ove evropske finansijske institucije u BiH.

Na čelu liste prioriteta o kojima je razgovarano je nastavak i dinamizacija izgradnje velikog infrastrukturnog projekta kakav je autoput na Koridoru Vc.

Posebna pažnja posvećena je Memorandumu o razumijevanju između JP Autoceste Federacije BiH i EBRD-a o razvoju i izgradnji putne infrastrukture u BiH kojim bi bila obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 120 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc koji spaja Budimpeštu s Pločama.

Taj dokument, ukupne vrijednosti 180 miliona eura, trebali bi sljedeće sedmice u Londonu potpisati predstavnici EBRD-a i entitetski ministri prometa i komunikacija.

Premijer Novalić je istakao značaj podrške koju EBRD pruža Federaciji BiH, istakavši prioritete u izgradnji Koridora VC, a to su, kako je rekao, tunel kroz Prenj i tunel Ivan, kojim bi praktički Sarajevo bilo povezano s Konjicom.

Bilo je riječi i o zainteresiranosti obiju strana za saradnju s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i mogućnostima investiranja u infrastrukturu kroz javno-privatno partnerstvo, te drugim projektima putem kojih bi EBRD mogao doprinijeti razvoju u ovim oblastima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.