Back

Azijske berze u padu, dolar ojačao

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je prošle sedmice porastao više od 4 posto.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji oslabile između 0,2 i 1,2 posto.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad europskog STOXX indeksa za 0,6 posto, nakon tri dana rasta, a nedostaju im i smjernice s Wall Streeta, gdje su jučer zbog praznika nije radilo.

-Mogu li ostala tržišta nastaviti s oporavkom uvelike ovisi o Wall Streetu, a za nastavak oporavka trebat će se smanjiti i nestabilnost na tržištima-, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Managament.

Na Wall Streetu je prošle sedmice S&P 500 indeks skočio više od 4 posto, što je bio njegov najveći sedmični dobitak u posljednjih pet godina.

Time je nadoknađen dio gubitaka od prethodnih tjedana kada je najveća svjetska berza bila pod pritiskom zbog procjena da će u SAD-u porasti inflacija i kamatne stope.

U utorak će se vidjeti hoće li se nastaviti rast cijena dionica na Wall Streetu.

Podršku tržištu u međuvremenu pruža nastavak rasta cijena nafte, nakon što su prošle sedmice ojačale više od 3 posto i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodne sedmice.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,8 posto, na 62,15 dolara, dodatno se odmaknuvši od 58,07 dolara, najniže razine u mjesec i pol dana, na koju je skliznula 9. veljače.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon što je prošle sedmice njegova vrijednost prema košarici valuta potonula 1,5 posto i zaronila na najnižu razinu u tri godine.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,05 bodova.

Prošle je sedmice u jednom trenutku zaronio na 88,25 bodova, najnižu razinu od decembra 2014. godine.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se jutros oko 106,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2425 na 1,2390 dolara.