Back

Podsticaji za poljoprivredu povećani na 71 milion KM

“Nakon povećanja akciza, budžetski okvir za ratare je povećan za dodatnih 10 miliona”, rekla je nakon sastanka premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Osim 71 miliona KM podsticaja iz budžeta, kako je navela, za poljoprivredu će se izdavajati i dodatna sredstva kroz nekoliko projekata, tako da će sredstva za poljoprivredu “preći” 200 miliona KM.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik najavio je da će biti utvrđena politika rehabilitacije sela.

“Namjera nam da budžet za narednu godinu sadrži posebna sredstva za rehabilitiaciju sela”, rekao je Dodik, ističući da će to uključivati posebnu podršku za rurali razvoj, čime bi se razvila poljoprivredna proizvodnja i povećao broj radnika.

Mljekari u RS-u mogu biti zadovoljni novim pravilnikom o podjeli podsticaja za poljoprivrednike u RS-u.

“Premija za mlijeko ostaje 0,30 feninga po litru”, rekao je predsjednik Udruženja poljoprvrednih proizvođača – mljekara u RS-u Vladimir Usorac.

Branko Mastalo iz udruženja povrtlara RS-a kazao je da su posljednjih dana isplaćeni podsticaji za prodato povrće, te da će ta sredstva biti iskorištena za novu proizvodnju.

Predstavnici poljoprivredndih proizvođača zatražili su i od nadležnih institucija na nivou BiH da zaštite domaću proizvodnju.