Back

Novi studij 'Dizajn i tehnologije u drvopreradi'

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala  je saglasnost za pokretanje studijskog programa Dizajn i tehnologije u drvopreradi, prvog ciklusa studija, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prvi ciklus studija se organizuje u trajanju od tri godine po Bolonjskom sistemu 3+2+3. Studenti će pohađati nastavu u šest semestra ostvarujući pri tome ukupno 180 ECTS bodova.

Iz Vlade ZDK navode da je već dugi niz godina zapažen nedostatak visokostručnog kadra u BiH iz oblasti drvoprerade koji bi bilo u stanju da razvija taj sektor na novim osnovama kako se on danas razvija u svijetu (veći nivo finalizacije proizvoda, naglasak na završnoj obradi i dizajnu, prednost prirodnim materijalima u proizvodnji kojim BiH obiluje, savremeniji dizajn, dizajn i proizvodnja energetski učinkovitih kuća, dizajn i proizvodnja savremenih eneterijera, savremni koncepti namještaja, podova., kombinovanje savremenih i etno/retro motiva, rad na namještaju po mjeri i sa pojedinačnim rješenjima i drugo). 

Mašinski fakultet UNZE prepoznao je te probleme i želi da ih saglasno svojoj misiji i viziji razvoja rješava i unapređuje kroz svoj rad i za opću dobrobit zajednice.

U Zenici je u funkciji i Nacionalni laboratorij za ispitivanje i akreditiranje proizvoda od drveta (LIND laboratorij u TP Zenica) koji je opremljen najsavremenijom opremom kroz projekte sa EU u kojima je učestvovao i Univerzitet u Zenici, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.