Back

Otvorena tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

Prvi javni poziv je za podršku zapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019. godine koji traje do 19. veljače 2018. godine. Program obuhvata dodjelu poljoprivrednih mašina i priključaka, plastenika, sadnica drvenastog i jagodičastog voća, opreme za pčelarstvo, mljekarstvo, uzgoj pilića, obnovu i izgradnju  stajskih objekata, kao i dodjelu sredstava za nabavku sitne i krupe stoke, mehanizacije i repromaterijala za održavanje poljoprivrede. 

Drugi javni poziv ima za cilj zapošljavanje povratnika u maloj privredi, a također se odnosi za period od dvije godine (2018. i 2019.) i traje do 27. februara 2018. godine. Pravo prijave imaju pravni subjekti i fizičke osobe koji su registrovani za obavljanje poslovne djelatnosti, s ciljem ostvarivanja profita. Riječ je o malim preduzećima, koje imaju do 15 zaposlenih, te su spremne zaposliti najviše pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika. 

Treći javni poziv predviđa podršku investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika u periodu 2018. i 2019. godine, a traje do 6. marta 2018. godine. Pravo prijave imaju pravni subjekti i fizičke osobe, koji su registrovani s ciljem ostvarivanja profita kroz vršenje poslovne djelatnosti. Riječ je o mikro, malim i srednjim poduzećima, koja imaju minimalno pet zaposlenih, te će kroz podršku zaposliti najmanje pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika. U sljedećem razdoblju, bit će raspisano još nekoliko javnih poziva s ciljem zapošljavanja i podrške povratnicima, najavljeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH. 

Više informacija te aplikacije za pozive možete naći na stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica..