Back

Počeli Dani poduzetništva žena 2018

U sjajnoj atmsferi večeras su počeli "Dani poduzetništva žena 2018", uz prisustvo velikog broja zvanica,privrednica, privrednika iz naše zemlje, regiona ali i šire, visoke dužnosnike kako domaćih tako i međunarodnih vlada i organizacija. 

Prisutnima se obratila predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH Aida Zubčević. Naglasila je kako je ova manifestacija samo kruna rada udruženja u protekloj godini te najavila buduće projekte ovog udruženja. "Dane poduzetništva žena 2018" otvorio je Lars-Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH. Pohvalio je rad udruženja ali i potcrtao koliko je važno da u BH društvu ovakvi napori budu podržani. I supruga gospodina Wigemarka je u kratkom obraćanju prisutnima izrazila svoje divljenje naporima koje Udruženje poslovnih žena u BiH pravi na promociji i podršci ženama u BiH.

Tokom prijema predstavljena su i dva projekta Udruženja poslovnih žena u BiH: BH TREASURES kao i portal poduzetna.ba.

Prisutnima su se obratili i Peter Duffy  direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini, kao i Martina Rotim ispred EBRD-a, koji su iznijeli svoje razloge zašto su podržali projekte Udruženja poslovnih žena u BiH.

Prisutni su uživali i u sevdalinci u izvedbi Nene Murića.

No,  to je samo početak "Dana poduzetništva žena 2018". Sutra počinje radni dio. Kako je to bilo i prethodnih i ove godine Udruženje poslovnih žena u BiH pozvalo je  vrhunske stručnjake i najviše predstavnike bh. vlada i stranih delegacija koji na ovaj ili onaj način donose odluke i barataju činjenicama koje su od važnosti za poduzetništvo, posebno za poduzetništvo žena. 

Tako će učesnice i učesnici Dana ženskog poduzetništva ovaj put imati priliku da u okviru panela posvećenom podršci lokalne zajednice ženskom poduzetništvu razgovaraju i sa Lars-Gunnar Wigemarkom, Specijalnim predstavnikom EU u BiH, te saznaju i razgovaraju o napretku naše zemlje u ovoj oblasti te onome što EU čini kako bi se dostigli njeni standardi. 

Pored Wigemarka, svoja iskustva podjeliće i drugi na ovom veoma bitnom panelu za razvoj privrede u našoj zemlji.  Ana Šebek, iz  Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, Huriye Serter, predsjednica Udruženja poslovnih žena IZIKAD  Izmir iz  Turske te Nadina Gradaščević, potpredsjednica udruženja “Business Women of Bosnia and Herzegovina” iz  Austrije govoriće o dostignućima poduzetnica u ovim zemljama ali i zakonskim riješenjima zemalja iz kojih dolaze a koja se tiču poduzetništva žena.

Razmjena iskustva,razgovori o bitnim segmentima poduzetništva te  uspostava saradnje osnovni su ciljevi „Dana poduzetništva žena“. 

„Dani poduzetništva žena 2018“ održavaju se pod pokroviteljstvom Predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH.