Back

Posebna ponuda organskih proizvoda za Dan žena

Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg izjavio je Feni da su organizacijom dosadašnjih manifestacija pomogli proizvođačima da izgrade svoj vlastiti brend i da se pozicioniraju na tržištu, te da postanu prepoznatljivi bh. kupcima. 

– Na sajmu ovaj put učestvuje oko 30 certifikovanih organskih proizvođača koji građanima nude ekološki uzgojene, organske proizvode. Tu su i proizvođači  koji su započeli sa razvojem sadnica i cvijeća uzgojenog na organski način u staklenicima. Također, pravimo lepezu organske kozmetike koja podrazumijeva da su svi njeni sastojci dobiveni procesom ekološkog uzgoja – naveo je Herceg.

Svi proizvođači su, kako je dodao, pripremili korpe organskih proizvoda povodom 8. marta, a za žene su predvidjeli popust od 10 do 20 posto.      

Herceg je najavio da će u petak u Centru za razvoj i podršku organskim proizvođačima uz edukativne aktivnosti biti održana konferencija o temi „Značaj i uticaj  vodozemaca i gmizavaca na agroekosisteme i obradive površine Bosne i Hercegovine“, na kojoj će, između ostalog, biti navedeni problemi sa kojima se organski proizvođači svakodnevno susreću te strateški ciljevi čije bi ispunjavanje rezultiralo poboljšanjem stanja organskog sektora u BiH.

– BiH ima velike potencijale u proizvodnji organske hrane i  kvalitetne proizvode, a vlasti trebaju podržati ovaj vid proizvodnje – kazao je Herceg.